Rad kapaciteta EPS-a stabilan, sigurno snabdevanje građana i privrede

26.1.2023.

​​​​Nema povređenih ni velike štete u RB „Kolubara“


​Na istočnom delu površinskog kopa Polje „E“, 24. januara popodne došlo je do aktivacije postojećeg klizišta i trenutno je zaustavljena proizvodnja bagera „glodar 7“ koji radi na otkopavanju uglja na BTU sistemu. 

Ekipe za sanaciju izašle su na teren u najkraćem roku, a proizvodnja uglja u Ogranku RB „Kolubara“ nije ugrožena. Nema povređenih radnika, niti uticaja na snabdevanje električnom energijom naselja u zoni rudarskih radova. 

U toku su radovi na terenu, a očekuje se da će bager, nakon sklanjanja zemlje koja je delimično zatrpala jednu spoljnu gusenicu bagera „glodara 7“, biti transportovan na lokaciju, gde će u narednih desetak dana biti urađeni već ranije planirani preventivni mašinski radovi. Biće pojačan rad bagera „glodar 8“, a u petak će se uključiti i „glodar 2” kako bi se nadoknadile količine uglja koje kopa „glodar 7“. 

Rad svih proizvodnih kapaciteta „Elektroprivrede Srbije“ je stabilan, a na deponijama termoelektrana EPS-a ima 1,48 miliona tona uglja, što je za 5,4 odsto više od plana i deponije su potpuno spremne. Snabdevanje građana i privrede električnom energijom je sigurno, a tokom januara EPS je izvezao električne energije u vrednosti 12,4 miliona evra. I narednih dana biće nastavljen izvoz električne energije i to od sedam do 10 miliona kilovat-sati (7-10 GWh) dnevno.

Врх