Snaga i upornost „Tamnave“ i njenih zaposlenih

15.11.2019.

Četvrt veka rada najproduktivnijeg kopa RB „Kolubara“​Jubilej 25 godina rada Površinskog kopa „Tamnava - Zapadno polje“, koji je oslonac proizvodnje i najproduktivniji u EPS-ovom ogranku RB „Kolubara", obeležen je svečanom akademijom u Lazarevcu. Svečane plakete za poseban doprinos radu i razvoju ovog kopa u ime EPS-ovog ogranka RB „Kolubara“ dodeljene su Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije i Miloradu Grčiću, v.d. direktora JP „Elektroprivreda Srbije“, koji je primio plaketu i u ime predsednika.
- Svaka četvrta sijalica u srpskim domaćinstvima svetli danas zahvaljujući radnicima rudarskog kopa „Tamnava – Zapadno polje“ - istakao je Grčić i čestitao radnicima jubilej. On je ukazao na težak rad i požrtvovanje rudara i radnika u ovom preduzeću.
- Tokom četvrt veka rada ovog kopa proizvodnja je samo dva puta stala, u vreme petooktobarskih promena 2000. godine i u maju 2014. kada je „Tamnava - Zapadno polje“ potpuno poplavljeno. Iako je 2014. godina bila jedna od najtežih za „Kolubaru“, uz podršku države tada je odlučeno, iako je bilo suprotnih ideja, da kop nastavi sa radom, a da se voda iz nastalog jezera dubine 60 metara - ispumpa. Zahvaljujem tadašnjem premijeru, a sadašnjem predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na podršci da se donese odluka za spas kopa – poručio je Grčić, koji je u vreme poplava bio direktor RB „Kolubara“. 
Govoreći o uspesima zaposlenih na ovom kopu Grčić je rekao da, prema dosadašnjim ispitivanjima terena, na ovoj lokaciji ima još 240 miliona tona uglja, što će omogućiti sigurno snabdevanje strujom domaćinstava i privrede u Srbiji u narednim decenijama. 
Za 25 godina rada na ovoj lokaciji otkopano je 214 miliona tona lignita, a 1.173 zaposlena radnika danas obezbeđuju četvrtinu svih potreba za ugljem u proizvodnji struje u Srbiji.
Milan Mišković, direktor proizvodnje uglja RB „Kolubara“, rekao je da se sa kopa „Tamnava – Zapadno polje“ put termoelektrana u Obrenovcu isporuči prosečno oko 14 miliona tona uglja godišnje, što je oko polovine „Kolubarine“ proizvodnje. 
- U 2017. godini na „Tamnava - Zapadnom polju“ iskopano je rekordnih 17 miliona tona uglja – naglasio je Mišković. 
Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a zahvalio je svim bivšim i sadašnjim zaposlenima što su svojim radom i trudom doprineli da „Tamnava“ bude najjači oslonac „Kolubare“ poslednjih 10 godina. 
- Za budućnost kopa i „Kolubare“ je veoma važno što su rezerve uglja „Tamnava – Zapadnog polja“ veće od količina koje su do sad otkopane. To je ono što daje nadu – rekao je Đorđević i zahvalio Vučiću i Grčiću na svemu što su učinili da se posle katastrofalnih poplava ovaj kop opravi i postigne rekorde u proizvodnji. 
Zahvalnice za doprinos u radu „Tamnave“ dodeljene su penzionisanim i sadašnjim radnicima.

​​​Врх