Rotor agregata A3 spreman za obnovu

19.9.2022.
Poslednja faza revitalizacija HE „Đerdap 1“

 

U poslednjoj šestoj fazi revitalizacije najveće srpske hidroelektrane „Đerdap 1“ u petak 16. septembra demontiran je rotor glavnog generatora agregata A3. Demontaži rotora prisustvovao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“.

- Poslednja, šesta faza revitalizacije HE „Đerdap 1“ za ceo EPS je veliki poduhvat. Po završetku obnove, naša najveća HE imaće veću snagu i pouzdanost i duži radni vek za narednih 30 do 40 godina. Posle pet faza revitalizacije, iskustvo i znanje stručnjaka su na našoj strani i verujem da ćemo uspešno okončati i sam finiš obnove  – rekao je Tomašević.

Rotor je prenet na montažni plato kako bi bio obnovljen i pripremljen za novi radni ciklus posle više od pola veka uspešnog rada. Rotor glavnog generatora je jedan od najvažnijih sklopova agregata, ima prečnik 14 metara i težak je 610 tona. Njegova demontaža obavljena je uz pomoć pet hidrauličnih dizalica nakon čega su se spojile specijalne traverze nosivosti 680 tona, namenjene za prenos rotora. Za prenos traverze korišćena su dva krana nosivosti 400 tona.

Paralelno sa demontažom, pripremljena je podloga za odlaganje rotora na spoljašnji montažni plato. Postavljeno je šest čeličnih oslonaca radi odlaganja rotora, kao i vijčane dizalice ispod kočionog diska rotora.

Agregat A3 proizveo je najviše energije od svih šest koliko ih je instalirano u mašinskoj hali HE „Đerdap 1“. Na energetski sistem Srbije sinhronizovan je 3. marta 1971. godine s nominalnom snagom generatora 176,3 megavata. Koliko je ovo vredna mašina ilustruje podatak da je na mreži proveo 347.561 čas i proizveo neverovatnih 48,6 milijardi kWh električne energije, u proseku nešto manje od milijardu kWh godišnje.

Врх