Ulaganja za jači sistem

5.10.2022.
Stručnjaci EPS-a na 17. sajmu energetike

Tokom prvog dana 17. sajma energetike „Elektroprivreda Srbije“ predstavila je Zeleni put EPS-a, strateški dokument koji podrazumeva zaokret ka obnovljivim izvorima i dekarbonizaciji, projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, kao i nekoliko najznačajnijih investicionih projekata.

Najznačajniji ekološki projekat EPS-a, odsumporavanje dimnih gasova (ODG) na četiri bloka Termoelektrane „Nikola Tesla A“ predstavila je Ljiljana Velimirović, glavni rukovodilac projekata iz Sektora za ključne investicione projekte.

- Cilj projekta je da se na blokovima TENT A3-A6 smanji emisija sumpor-dioksida ispod 200 miligrama po kubnom metru, a emisija praškastih materija na manje od 20 miligrama po kubnom metru - rekla je Velimirović.

Za postupak ODG odabrana je tehnologija vlažnog krečnjaka, koji je najjeftiniji apsorbent, a gips, kao nusproizvod, ima značajnu primenu u građevinarstvu. Do sada je kompletirano oko 95 odsto radova na projektovanju i isporuci opreme i završeno je 88 odsto izvođačkih radova.

Pilot-projekat uspostavljanja zasada brzorastućih drvenastih vrsta za energetske potrebe u RB „Kolubara“ predstavili su Jelena Urošević, fizikohemičarka i Dragan Arsenijević, rukovodilac Sektora za zaštitu i unapređenje životne sredine.

- Mešanje biomase iz vrba koje nisu kontaminirane teškim metalima sa lignitom u razmeri pet prema 95 odsto podiže toplotnu vrednost lignita za oko 500 kilodžula po kilogramu - rekla je Jelena Urošević.

Dragan Arsenijević je objasnio da je u okviru pilot projekta u aprilu 2021. godine na površini od tri hektara posađeno oko 42.000 reznica vrba, a plan je da se opredeli još 30 hektara zemljišta za sadnju vrba.

O aktuelnoj temi uvođenja koncepta kupca-proizvođača u Srbiji govorile su Jadranka Ristić, direktor Direkcije za javno snabdevanje i Ivana Đorđević, direktor Sektora za upravljanje kupcima-proizvođačima iz „EPS Snabdevanja“. Istaknuto je da je najbolji pokazatelj velikog interesovanja i građana i privrede podatak da je od marta, kada je sklopljen prvi ugovor sa kompanijom Gruner, broj zaključenih ugovora povećan na 446, od toga 404 na garantovanom snabdevanju i 42 komercijalna ugovora, dok je trenutno na mreži 310 priključenih kupaca-proizvođača koji već u ovom trenutku proizvode energiju za svoje potrebe. Brojni primeri solarnih panela koji su pušteni u rad pokazuju da se koncept kupca-proizvođača u Srbiji razvija u dobrom smeru. Uspehu doprinosi i to što se EPS od samog početka predano bavi temom kupca-proizvođača.

Ljubodrag Josipović, šef Službe za razvoj i strategiju Sektora za IKT u EPS-u, je objasnio da informaciono-komunikacioni sistem PROTIS, predstavlja značajnu podršku proizvodnji električne energije i održavanju opreme, a na istim informaciono-tehnološkim principima razvija se softversko rešenje RUDIS koje će se primenjivati u proizvodnji uglja. Zadatak oba softverska rešenja je da unapređuju poslovne procese i da doprinesu donošenju brzih i kvalitetnih poslovnih odluka.

Predstavljajući dostignuti razvoj i značaj softverskih rešenja u trgovini električnom energijom Jasna Marković Petrović, rukovodilac integrativnih projekata u službi za razvoj i strategiju Sektora za IKT, ukazala je da je u EPS završena implementacija više, međusobno povezanih, informacionih sistema kojima je omogućeno da se poslovi trgovine električnom energijom odvijaju u realnom vremenu sa maksimalnim rezultatima. Ona je naglasila da je implementacija informacionih sistema za podršku trgovini električnom energijom bila moguća zahvaljujući kontinualnom ulaganju u IKT infrastrukturu.

Врх