Stigla prva oprema za EPS vetropark „Kostolac“

14.5.2024.
Razvoj projekta korišćenja vetra u „Elektroprivredi Srbije“Prva oprema za vetropark „Kostolac“, prvenac vetro projekat „Elektroprivrede Srbije“, stigla je na lokaciju gradilišta. Posebnim transportom u Kostolac su dopremljene tri velike elise i dva velika dela za stubove.
Oprema za prvi EPS-ovetropark, snage 66 megavata“ stizaće narednih meseci, sve do početka oktobra. Sa isporukom opreme počeće sukcesivno i montaža, a cilj je da se sve završi do kraja 2024. i da potom vetroelektrana bude povezana na mrežu.
Vetropark „Kostolac“ imaće 20 vetrogeneratora, 20 stubova snage po 3,3 megavata, odnosno ukupne snage 66 MW. Sami vetrogeneratori biće visoki 179 metara. Svaki stub biće visok 117 metara na čijoj je kruni vetrogenerator, te razliku od 62 metra čini veličina lopatice. Dvadeset vetroturbina biće dovoljno da zelenom energijom snabdeva oko 30.000 domaćinstava, a nalaziće se na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrana i kopova „Kostolac”.
Vrednost projekta VE „Kostolac“ je 144 miliona evra. Evropska unija obezbeđuje 30 miliona evra bespovratno, 32,2 miliona evra izdvaja EPS, dok je zajam KfW 80 miliona evra, a grant koji daje ta banka je 1,8 miliona evra.


Врх