Основни подаци

​​​​​​​​​​​​​​​Производњ​а угља на четири копа​​

РБ „Kолубара” је ослонац српске енергетике и основа стабилног снабдевања српских термоелектрана за производњу електричне енергије. „Kолубара” је највећи огранак у оквиру ЈП „Електропривреда Србије” и лидер у производњи угља у Србији и на Балкану. На површинским коповима „Kолубаре” годишње се произведе око 30 милиона тона лигнита, што је око 70 процената укупне производње угља у ЕПС-у. Са копова „Kолубаре” долазе три од четири откопане тоне угља. Из колубарског лигнита се произведе око 52 процента електричне енергије у Србији, односно сваки други киловат-час.   ​​

Привредна активност Рударског басена „Колубара” заснива се на резервама лигнита у Колубарском угљеном басену, који се налази 60 километара југозападно од Београда и простире се на површини од готово 600 квадратних километара. Седиште „Колубаре” налази се у Лаз​​аревцу.

Тренутно се производни процес одвија на пет површинских копова: Пољу „Б/Ц”, Пољу „Е”​,  „Тамнава-Западном пољу”, Пољу „Г” и копу „Радљево“.​ У процесу рада ових пет копова​, која се простиру на површини од око 80 квадратних километара, на подручју општина Лазаревац, Лајковац и Уб, чине једну технолошку и производну целину.

Годишње се у РБ „Колубара” производи око 30 милиона тона угља и око 70 милиона кубика откривке. За индустрију и широку потрошњу годишње се испоручи око 1,2 мил​​иона тона лигнита.

Top