ЕПС повећао производњу

03.01.2020.

Добри резултати за енергетску стабилност


Рудари ЕПС-а су у 2019. години постигли изузетне резултате и произвели око пет одсто више угља него у 2018. години што је осигурало стабилност енергетског система Србије, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС и најавио нове инвестиције ЕПС-а у 2020. години. 

- ЕПС је 2019. завршио са готово пет одсто већом производњом угља него у 2018. Произвели смо око 38,5 милиона тона угља, а рудари РБ Колубара" ископали су око 30 милиона тона. Термоелектране су произвеле око три процента више електричне енергије него у 2018. години - рекао је Грчић приликом обиласка копа Поље Г са Александром Антићем, министром рударства и енергетике Србије.  

Антић је истакао да ЕПС јасно препознаје кључне циљеве развоја енегетских политика у Европи и окружењу.

Зато чувамо шта имамо, али не тако што ћемо да се бусамо у груди, већ зато што ћемо да модернизујемо и повећамо ефикасност и подигнемо стандарде. Потпуно је јасна визија модерне Електропривреде Србије која ће се остваривати као и други циљеви што се остварују - поручио је Антић.

Вддиректора ЕПС-а истакао је значај колубарског копа Поље „Г”.

Почињемо да копамо квалитетнији угаљ што је веома значајно за термоелектране. Измештено је око седам километара Ибарске магистрале и потпуно је завршена нова траса саобраћајнице. Очекујемо да ће ускоро бити пуштена у саобраћај. То је предуслов за напредовање Поља Г” и откривање нових количина угља - рекао је Грчић.

Грчић је подсетио да је почела производња откривке и на новом копу Радљево”, на чије отварање се чекало 40 година. У рударском сектору је у току израда пројеката за набавку два нова БТО (багер-трака-одлагач) система који ће значајно подићи производњу откривке у Колубари.

- Колубарски копови у 2020. години добијају нови облик што је изузетно значајно за сигурност производње угља и електричне енергије – истакао је Грчић и најавио да у 2020. години ЕПС чекају озбиљни пројекти.

Грчић је додао да се ради на наставку пројекта изградње блока од 350 мегавата у Каленићу, у ТЕ Колубара Б”.

- Овај пројекат је конципиран и започет осамдесетих година, али је стицајем околности прекинут. Стручњаци из ЕПС-а и људи који воле ову компанију сада су направили пресек, урађена је и позитивна студија изводљивости. Пројекат је подржао Александар Вучић, председник Србије – рекао је Грчић и нагласио да је потпуно промењена слика стратегије ЕПС-а - уместо да се гасе блокови и смањују капацитети, граде се нови и модернизују постојећи.

Он је свим запосленима честитао Нову годину и посебно захвалио рударима који у ЕПС-у раде сваког дана, 24 сата дневно, без обзира на доба године и временске услове.

- Они су ти који морају да производе угаљ да би Србија имала струју и они то раде веома успешно - нагласио је Грчић.


Врх