Енергетска ефикасност
 


​Уштеда и сигурност кроз енергетску ефикасност

Како да смањите рачун за електричну енергију за 10 до 15% и тиме уштедите новац, а да се при том ни за тренутак не одрекнете комфора и свакодневних потреба и навика? То можете да постигнете ако се понашате енергетски ефикасно, и заправо је веома лако.

Енергетска ефикасност односи се на техничке уређаје, и на одређене мере и понашања, чији је циљ да сведемо потрошњу енергије на минимум, а да при томе не нарушимо ниво комфора, нити ефикасности у обављању посла. Резултат повећане ефикасности су значајне новчане уштеде, али не треба занемарити ни директан утицај на очување животне средине – напротив.

Начин производње електричне енергије утиче на климу и животну средину. Количине електричне енергије које се могу уштедети ако сте енергетски ефикасни су као да имамо још једну електрану. Бити енергетски ефикасан данас је модел понашања у најразвијенијим земљама света и постаје све више и одраз културе. У Србији се потроши 2,5 пута више струје од светског просека по јединици друштвеног производа и морамо да смањимо потрошњу електричне енергије да бисмо сачували своје природне ресурсе за будуће генерације.

Шта је потребно да урадимо? Потребне су мале промене у понашању када рукујемо апаратима у домаћинству, а често могу помоћи и врло једноставни савети. 

Можда се питате какве везе има енергетска ефикасност са „Електропривредом Србије“? Пре свега, наша обавеза је да обезбедимо стабилно и поуздано снабдевање електричном енергијом за све купце.  Основни предуслови за то су ресурси и сигурност а сложеног техничко-технолошког система. Један од најважнијих услова за стварање и одржавање сигурног и поузданог система јесте и рационална потрошња електричне енергије, свих нас заједно, јер енергетска ефикасност директно води повећању квалитета живота, конкурентности привреде и енергетској безбедности.

 

Провера енергетске ефикасности дома

Сваки власник стана или куће може лако да уради проверу енергетске ефикасности сопственог дома. Потребно је само обићи просторије, применити одговарајуће измене и тиме учинити дом енергетски ефикасним.

Уколико користите обичне сијалице, замените их штедљивим - ЦФЛ сијалицама или ЛЕД лампицама. Такође, искључите светла у собама када не боравите у њима и пронађите најефикасније место за осветљење. Уколико су зидови окречени у светле нијансе, рефлектоваће више светлости, па неће бити потребе за додатним осветљењем.

Због лоше изолованих прозора и врата и места на фасади где су монтиране спољне јединице клима уређаја, често се дешавају значајни губици топлоте или хладноће, у зависности од годишњег доба. Зато треба добро запушити све рупе и процепе тракама или другим средствима, попут гита.

 

Светло

Да ли сте знали да енергетски ефикасном употребом светла можемо да остваримо значајне уштеде у потрошњи електричне енергије и тиме смањимо рачун за струју?

Шест обичних сијалица од 25 W дају заједно исту количину светлости као једна сијалица од 100 W. Не само то, већ такав „букет" сијалица троши чак 50% више енергије. Зато користите једну сијалицу веће снаге уместо више сијалица мање снаге.

Најједноставнији начин да будете енергетски ефикасни је да максимално искористите дневно светло. Редовно чистите прозоре, избегавајте постављање превеликог броја биљака испред прозора као и тамне завесе, а у радним просторијама поставите столове тако да буду максимално осветљени сунцем.

Штедљиве сијалице за исту количину осветљења троше пет до шест пута мање електричне енергије и имају и до 10 пута дужи радни век у односу на обичне. Изражено у бројкама, обичне сијалице трају просечно до 1.000 сати, а штедљиве више од 10.000.

Такође, код обичних сијалица у светлост се претвара само 5% уложене енергије, док се остатак претвара у топлоту. Због тога треба угасити светло у просторијама у којима се ретко борави.

Ако сте у могућности да замените штедљиве сијалице најновијим лед сијалицама, уштедећете и до 90 одсто електричне енергије за осветљење. Постоје у разним облицима, величинама и бојама, а код њих као и код осталих апарата у домаћинству постоје енергетски разреди од А до D. Бирајте штедљиве сијалице разреда А ако је могуће, јер оне штеде и до 40 одсто електричне енергије више од разреда D. Управо због тога је ЛЕД осветљење еколошки и енергетски ефикасно.

​Избор снаге сијалице зависи од тога где треба да се постави. Ради лакше оријентације, у табели је приказан оквирни однос снага класичних сијалица са ужареним влакном и „штедљивих сијалица".​


Класична сијалица
Штедљива сијалицаЛЕД сијалица
40 W8 – 12 W4 – 5 W
60 W13 – 18 W6 – 8 W
75 W18 – 22 W9 – 13 W
100 W23  – 30 W16 – 20 W
150 W30 – 55 W25 – 28 W


Боја светла се стручно назива температура светла. Генерално, постоје две боје светла које производе „штедљиве сијалице" - бело и жуто светло, односно топла/мека бела светлост и дневна бела светлост. Препорука је да се за просторије у којима се борави користи мека/топла бела светлост. На пример, неко користи бело светло за читање, пошто ствара бољи контраст црних слова на белом папиру.  Иначе, боја светла се изражава у Келвинима (K). Што је мањи број, то је светло „топлије“. Амбалажа би требало да садржи и овај податак.​

Иако облик сијалице можда звучи тривијално, мора се водити рачуна за које сијалично место се купује „штедљива сијалица", јер их има различитих облика, од штапних до спиралних. Разликују се углавном у дужини. На пример, сијалична места која су затворена куглама (нпр. у оставама) захтевају краће сијалице, па је ту најбоље узети „штедљиву сијалицу" спиралног облика.

 

Фрижидер и замрзивач 

Фрижидери су на другом месту великих потрошача у кухињи.

Пре свега, изаберите фрижидер који одговара потребама ваше породице. Имајте у виду да фрижидер средњег капацитета троши 300 kWh годишње, без обзира да ли је пун или празан, а месечна потрошња расте између 10 и 20 kWh за сваких 100 литара додатног капацитета. Препоручени капацитет фрижидера изгледа овако: за једну особу од 100 до 150 l, за 2-4 особе од 220 до 280 l, за више од 5 особа до 300 l. Куповином фрижидера који је превелик за ваше потребе беспотребно расипате енергију.

Поставите фрижидере и замрзиваче на што хладније место у кући (никако у близини шпорета, радијатора или бојлера). Хладнији простор значи већу уштеду енергије, будући да сваки степен мање може да смањи потрошњу електричне енергије и до 6%. Такође, избегавајте изложеност фрижидера и замрзивача сунчевим зрацима. Приликом постављања фрижидера и замрзивача, обавезно оставите довољно простора за вентилацију између задњег дела уређаја и зида (око 10 цм) како не би дошло до прегревања, а тиме и повећања потрошње електричне енергије.

Повремено очистите (али пажљиво, да не оштетите цеви) од прашине задњу страну фрижидера где се одводи топлота.

Пре него што отворите врата фрижидера размислите шта вам је потребно и врата фрижидера не држите отворена дуже него што је потребно.

Термостат поставите на средњу позицију. Нижа температура не значи нужно и боље чување хране, а потрошња енергије може порасти и за 10-15%. Немојте стављати у фрижидере и замрзиваче врућа или топла јела. Пре него што топлу храну заледите, охладите је на собној температури, затим у фрижидеру, па тек онда сместите у замрзивач.

Замрзнуту храну требало би одлеђивати прво у фрижидеру, јер на тај начин при одлеђивању „бесплатно“ хлади другу храну у фрижидеру. Правовремено одлеђујте фрижидере и замрзиваче (кад дебљина леда достигне 3 до 5 mm), јер тако штедите енергију и продужавате радни век уређаја. 

Оптимална температура фрижидера је од 3 до 5°C (средња позиција), а стандардна температура замрзавања је минус 18 степени Целзијуса. Ако подесите температуру за један степен ниже, можете повећати потрошњу електричне енергије и за 5%.​

 

Шпорет

Свима је познат моменат када неколико рингли „гори“ на шпорету у жељи да се буде најбољи могући кувар и савршеним оброком обрадује драга особа или породица. У исто време треба спремити предјело, главно јело и десерт, а још ако има супе и печења... Често у оваквим и у многим другим ситуацијама изостаје свест о енергетској ефикасности и уштеди новца, а потребно је променити само неколико навика. То је посебно важно у зимском периоду због веће потрошње и рачуна за струју.

Увек треба да се поклопи посуда у којој се кува. На тај начин се топлота дуже задржава у посуди, а и смањује се кондензација паре по кухињи. Кувајући са поклопцем може да се уштеди и до 20% електричне енергије за кување.

Прилагодите посуђе количини хране која се спрема. Припрема мање количине хране у великој посуди значи губитак енергије. Такође, приликом припреме кафе и чаја треба угрејати само потребну количину воде, а ако кувате на електричном шпорету, уз то и прекрити џезву поклопцем да би вода што пре прокључала.

Треба водити рачуна да и величина рингле буде адекватна. Ако се мала посуда загрева на великој рингли, протраћи се чак 40 одсто енергије. 

Проверите и да ли је дно посуде у којој кувате глатко и равно. Храна ће се брже скувати ако посуда пријања боље на грејну плочу шпорета.

Приликом кувања, користите минималну јачину грејања која вам је потребна. Када вода прокључа, смањите јачину грејања на најнижу могућу на којој може да настави да ври. Већом јачином нећете постићи да ваша храна буде брже спремљена, већ да вода брже да испари.

Уколико кувате на електричном шпорету, искључите ринглу неколико минута пре него што мислите да је јело готово, јер ће она задржати високу температуру, а храна ће наставити да се кува. Стаклокерамичка грејна плоча врло прецизно усмерава топлотну енергију на само дно посуде, па је зато ефикаснија од класичних грејних плоча.

Приликом кувања на гасном шпорету припазите да пламен не буде прејак и да не кружи око посуде. То не само да је опасно, већ и додатно расипа топлотну енергију.

​Код печења су посебно ефикасне рерне са вентилатором, које могу уштедети од 10 до 15% енергије. Само нека јела захтевају загревање на жељену температуру пре стављања хране у рерну. Запамтите да сваких 10 минута таквог загревања празне рерне троши 0,06 кWh, што при учесталој употреби током године може допринети повећању годишњих рачуна за струју. Врата рерне држите отворена што краће, јер се при сваком отварању изгуби 20% топлоте, а можете је искључити и 10 минута пре краја печења, јер дуже задржава топлоту. И наравно, редовно чистите вашу рерну, да бисте додатно уштедели и електричну енергију, и новац.


Бојлер

Бојлери троше између 10% и 15% струје у нашем домаћинству. Подесите бојлер на температуру између 50 и 60 степени, како би имали довољно топле воде без прекомерне потрошње електричне енергије. Тако ће вам бојлери дуже трајати, а рачуни на крају месеца бити мањи.

Не препоручује се купање у кади напуњеном водом, јер је за туширање потребно мање топле воде, а тиме и мање електричне енергије. За једно ефикасно туширање потребно је између 30 и 50 литара, а за једно купање у кади између 120 и 150 литара воде, што значи да је вода утрошена на купање једне особе у кади довољна за ефикасно туширање четворочлане породице.

Очистите каменац на грејачу, јер повећава потрошњу електричне енергије и изазива кварове бојлера.

У кухињи користите акумулациони бојлер уместо проточног, који при употреби нагло оптерети кућну инсталацију.

 

Машина за веш

Машина за веш појавила се у прошлом веку као најбоља савезница жена, а данас је незаменљива у нашим домовима и 10 одсто трошкова које плаћамо за струју иде на њу.

Значајна уштеда електричне енергије, воде и новца постиже се ако се машине користе када су пуне и ноћу при нижој температури.

Бирајте кратке програме и ниске температуре. При прању груписати рубље према боји и степену запрљаности, а при куповини увек бирати машине вишег нивоа ефикасности разреда А.

 

Мали кућни апарати

Микроталасна рерна греје храну од крајева према средини, па уколико кувате разноврснију храну, веће комаде ставите са спољне стране, а тање и мање комаде с унутрашње стране рерне.

Потребно је више времена, а и енергије да загрејете воду у грејачу на којем се ухватио каменац него у чистом и зато редовно чистите грејач од воденог каменца. Можете га једноставно очистити користећи јабуково сирће.Увек загревајте само ону количину воде која вам је потребна за кафу, чај или нешто друго.

Увек искључите рачунар када га не користите. Уколико ипак морате оставити рачунар укључен док не радите, макар искључите монитор, јер он троши више од пола енергије целог система. Упркос предрасудама, укључивање и искључивање рачунара не троши додатну енергију, нити оптерећује рачунар, већ продужује животни век компоненти и омогућава уштеде. Ако оставите монитор укључен целу ноћ, потрошићете енергије колико је довољно за загревање шест вечера у микроталасној рерни.

Имајте на уму да „стендбај“ (stand by) функција код разних кућних уређаја, а нарочито код ТВ-а и ДВД-а, троши и до 6% електричне енергије у домаћинству. Конкретно, ТВ у „стендбај“ режиму троши и до 24% енергије у односу на време кад је упаљен.

Пуњачи за мобилне телефоне, лаптопове и дигиталне камере троше енергију и када су уређаји напуњени, и када су укључени у утичницу без уређаја на другом крају. Доказ за то је чињеница да су пуњачи који су укључени у утичницу, а при томе нису у функцији пуњења, и даље загрејани.

Слично томе, електрични уређаји на „стандбај“ режиму годишње могу да достигну и до 10% укупне потрошње електричне енергије.

​Будући да су ови уређаји углавном међусобно близу, вреди их укључити у један раздељивач, тј. продуживач, да би могли сви заједно да се укључе и искључе једним притиском на дугме при одласку из стана или пре спавања.​

 

Хлађење просторија

Клима уређаји

Није потребно просторије расхлађивати на температуру мању од 21 степена Целзијуса. Осим што није добро за ваше здравље, ствара и непотребне трошкове.

​Разлика између спољне и температуре просторије у којој боравите не би требало да буде више oд 10 степени Целзијусових.

Инсталирајте клима уређај ван директног домета сунчеве светлости. Редовно одржавајте филтере за прочишћавање и спољну јединицу уређаја за хлађење. Смањите потребну количину енергије за хлађење добром изолацијом зидова и прозора.

Клима уређај треба да стоји у средини просторије, како би обезбедили равномеран проток ваздуха, односно равномерно расхлађивање или грејање у зависности од годишњег доба. На тај начин такође се штеди енергија.


 

Енергетски разреди и потрошња електричне енергије

Ако купујете нове уређаје и бирате оне са ознаком „енергетске звездице" - ENERGY STAR то је паметан избор, јер су такви уређаји у групи са најмањом потрошњом електричне енергије.

У продавницама техничке робе скоро сви кућни апарати и електрични уређаји имају налепнице са ознакама енергетског разреда и просечну потрошњу електричне енергије при коришћењу тих уређаја. 

Скала енергетских разреда може бити исказана словом А, B, C, D, E, F или G. Енергетски најефикаснији апарати и уређаји са најмањом просечном потрошњом електричне енергије имају ознаку „А“, док они са ознаком „G“ имају највећу потрошњу. 

Укинути су разреди са плусом уз А, којим је означавана додатна ефикасност уређаја и сада само мали број најефикаснијих уређаја носи ову ознаку. То оставља простор за додатно унапређење ефикасности, пошто су подигнути захтеви за испуњавање услова за добијање одређене категорије. 

Ове нове, и у односу на претходне мало модификоване ознаке, стављају се на фрижидере, машине запрање судова, машине за прање веша, телевизоре, екране и расвету, а наредних година означавање ће бити промењено и за остале уређаје.

У горњем десном углу налепнице која означава енергетски разред уведен је QR код. Његовим скенирањем може се приступити бази података Европске комисије о карактеристикама уређаја које нису видљиве на налепници. 

Годишња потрошња производа сада је истакнутија и приказана је у централном делу налепнице. Недавно су уведене и нове сличице које потрошаче информишу о карактеристикама производа, као што су рецимо енергетска ефикасност у HDR режиму за телевизоре и мониторе, време прања за машине за прање веша, итд. 

​Када купујемо апарате као што су телевизор или монитор, важно је да обратимо пажњу на потрошњу у режиму “спреман за рад" (“Stand by").

Top