Повратак на почетну страну
Lat

 До 30 одсто попуста за уштеду електричне енергије

16.09.2022.
Подстицаји за рационалну потрошњу енергије

Влада Србије донела је закључак којим се препоручује „Електропривреди Србије“ да домаћинствима која смање потрошњу електричне енергије одобри попусте од 15 до 30 одсто на месечни рачун у периоду од 1. октобра до 31. марта 2023. године.

Радован Станић, извршни директор за снабдевање у ЈП ЕПС је гостујући у првом дневнику Радио-телевизије Србије објаснио да ће домаћинства која смање потрошњу електричне енергије за пет до 20 одсто у поређењу са истим месецом прошле године добити попуст од 15 одсто. За уштеду електричне енергије за 20 до 30 одсто умањење ће износити 20 одсто, а за уштеду већу од 30 одсто обрачунаваће се 30 одсто попуста.

- Просечна потрошња домаћинстава у зимском периоду, од октобра 2021. до марта 2022. године, износила је 401 киловат-час, а смањењем потрошње за 10 одсто укупно умањење рачуна достигло би 21 одсто, односно 980 динара. Домаћинства која смање потрошњу за 30 одсто добиће умањење рачуна за 48 одсто, односно до 2.200 динара – истакао је Станић.

Потрошачи који користе електричну енергију за грејање имају далеко већу потрошњу од просечне и могли би остварити уштеду од 7.000 до 12.000 динара на месечном нивоу.

Попусти ће се примењивати на обрачун за текући месец, који садржи утрошену енергију, трошак снабдевача и обрачунску снагу.

- Савет грађанима је да током зимске сезоне штеде електричну енергију јер се штедња исплати – сама штедња доноси смањење рачунa и уз додатне попусте то може бити уштеда озбиљног новчаног износа – рекао је Станић.

Савети за уштеду електричне енергије доступни су на сајту ЕПС-а www.eps.rs/cir/Pages/enef.aspx као и на рачуну за утрошену електричну енергију.  

Врх