Финиш изградње блока Б3

28.11.2022.
Амбасадорка Кине и министарка рударства и енергетике посетиле Костолац

Министарска рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обишла је 26. новембра пристаниште у Костолцу и градилиште новог блока Б3 у Термоелектрани „Костолац Б“. Она је са Чен Бо, амбасадорком Народне Републике Кине, присуствовала испоруци кључне опреме за завршетак изградње блока Б3 и најавила да ће постројење бити на мрежи 28. јуна идуће године.

- Синхронизација блока очекује се у јуну 2023. године, а до октобра ће бити стабилно на мрежи. После три деценије, Србија гради нови енергетски погон који је важан за производњу електричне енергије посебно у актуелној енергетској кризи, али и у годинама које долазе. Производња електричне енергије из угља је база за нашу привреду и становништво. Важно је што се гради по свим најмодернијим стандардима заштите животне средине и биће најчистији од свих блокова у погледу емисије - поручила је министарка Ђедовић.

Она је подсетила да ће нови блок од 350 мегавата производити додатних 2,5 милијарди киловат-сати. То је око пет одсто производних капацитета „Електропривреде Србије“. Ђедовић је нагласила да је у изградњу укључена 61 српска компанија и 1.000 радника, а да ће ускоро бити ангажовано додатних 200 како би све било завршено у предвиђеном року.

Њена екселенција Чен Бо оценила је да долазак нове опреме има велики значај за одржавање предвиђене динамике радова на пројекту.

- Блок Б3 је од огромног значаја за економски развој Србије, а у протекле скоро три године превазиђене су бројне потешкоће, од утицаја пандемије, преко повећања трошкова материјала и радне снаге све до нестабилности међународне логистике, уз заједничке напоре кинеске и српске стране. Сада улазимо у финалну, кључну фазу - рекла је Чен Бо.

Жељко Илић, директор за производњу енергије у огранку „ТЕ-КО Костолац“ рекао је да је Костолац деценијама значајна карика за производњу угља и електричне енергије.

- Са више од девет милиона тона ископаног угља годишње у костолачким термоелектранама произведе се 6.000 гигават-сати електричне енергије. „Електропривреда Србије“ је у овој термоелектрани спровела значајне мере у заштити животне средине, уграђена су постројења за смањење азотних оксида, сумпорних оксида, савремени електрофилтери, као и ново постројење за пречишћавање отпадних вода - рекао је Илић.

Врх