Од данас ради нови портал ЕПС

01.11.2023.
Нова услуга за домаћинства и мале купцеНа сајту „Електропривреде Србије“ од данас ради нови портал https://portal.eps.rs/ за преузимање е-рачуна и електронско плаћање. Овај портал могу да користе домаћинства и мали купци електричне енергије на гарантованом снабдевању.

На новом порталу омогућено је брзо и једноставно преузимање и преглед е-рачуна одмах по формирању месечног задужења, пре штампања и дистрибуције. На располагању је и архива рачуна и уплата током претходне три године, као и детаљан преглед потрошње по зонама и тарифама.

- Пуштањем у рад новог портала, настављамо модернизацију и унапређење пословања и у сегменту односа са нашим корисницима. Купцима је сада лакши приступ рачунима за електричну енергију и на једном месту могу да добију много корисних информација. План је да почетком 2024. године, у наредној фази дигитализације, имамо и мобилну апликацију „Увид у рачун“ – рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора „Електропривреде Србије“.

Корисници портала могу и безбедно и брзо електронски да плате рачун без одласка у пословнице платних институција, путем система за инстант плаћања (IPS Skeniraj) и платним картицама Dina, Visa и MasterCard. Накнада по трансакцији је мања у односу на плаћање на шалтерима банака и Поште Србије, износи 28,77 динара и не иде у буџет ЕПС. Регистрација и пријава на портал је једноставна, као и његово коришћење.

Грађани на порталу могу да прате своју месечну потрошњу и већ на октобарском рачуну моћи ће једноставно и брзо да виде да ли су и колико уштедели.

- Штедња није одрицање, већ усвајање добрих и корисних навика да користимо електричну енергију у мери у којој нам је потребна, да је не расипамо – објаснио је Живковић и подсетио да држава и ЕПС кроз попусте стимулишу управо рационалну потрошњу.

Домаћинствима која смање потрошњу електричне енергије током ове грејне сезоне ЕПС ће одобравати попуст од 20 до 40 одсто попуста на месечни рачун, што је више него прошле зиме. Домаћинства која смање потрошњу за пет до 15 одсто у односу на исти месец у претходне две године у ком је остварена већа потрошња, добиће попуст од 20 одсто. За уштеду од 15 до 20 одсто умањење је 25 одсто, а за уштеду од 20 до 25 одсто обрачунаваће се 30 одсто попуста. За домаћинства која смање потрошњу електричне енергије за 25 до 30 одсто биће попуст од 35 одсто, док ће највећи попуст од 40 одсто добити они који смање потрошњу за више од 30 одсто.

ЕПС ће, уз попуст за измирење рачуна на време, домаћинствима обрачунати и попуст од пет одсто уколико учешће ниже тарифе у месечном обрачуну увећају за најмање пет одсто у односу на исти месец 2022. године.

Врх