Председник Србије посетио ТЕНТ Б

12.11.2021.
Херојски рад у ЕПС-у за стабилно снабдевање струјом

Радови на ревитализацији блока Б1 у Термоелектрани „Никола Тесла Б“ биће завршени 25. новембра и тиме је урађен велики посао који ће Србији обезбедити стабилно снабдевање електричном енергијом, рекао је Александар Вучић, председник Србије који је обишао радове у ТЕНТ Б са Милорадом Грчићем, в. д. директора „Електропривреде Србије“. Ревитализација вредна око 90 милиона евра повећава снагу блока за око 20 мегавата и омогућава поуздану и ефикаснију производњу електричне енергије у наредним деценијама. 

Вучић је похвалио раднике за невероватан посао који су урадили на ревитализацији једног од два највећа ЕПС-ова блока, који се налазе у ТЕНТ Б.

- То су прави хероји који су даноноћно радили буквално најтеже послове. Имали су чак 58.000 заваривања... Невероватно је колики је посао урађен. Од овога живи Србија – нагласио је Вучић.

Он је додао да је управо тих 650 мегавата блока Б1 недостајало Србији, од маја, када су почели радови на ревитализацији, тако да је морала и да се увози електрична енергија и повећа увоз гаса за термоелектране-топлане у Новом Саду и Панчеву.

- То је имало своју цену и када добијемо тих 650 мегавата више нећемо морати да плаћамо електричну енергију 200 евра по мегават-сату, као што то морају Северна Македонија, Албанија, Црна Гора и Хрватска – рекао је Вучић. - У овој ситуацији Србија се боље снашла од земаља у окружењу, али то не бисмо успели да није било фантастичних радника. После ће Србија да пуни акумулације хидроелектрана, односно да складишти струју и чува је за најтеже зимске дане.

Председник Србије је истакао да без производње из угља Србија не може да има довољно електричне енергије и да би, ако се искључе ТЕНТ, „Костолац“ и „Колубара“, а то надокнадило увозом по цени већој од 200 евра за МWh, „држава банкротирала за годину дана“. Он је објаснио да ће Србија смањивати удео енергије која се добија из угља и градити капацитете на обновљиве изворе, али и да грађанима мора да се каже да сада сем угља нема других стабилних извора електричне енергије, као и да то имају у виду када подржавају неке политичаре који о томе другачије говоре.

- То није ничији хир, нити жеља већ насушна потреба да имамо струју. Србија ће градити обновљиве изворе енергије, али ако би искључила капацитете на угаљ 10 највећих градова и 50 мањих остало би без електричне енергије, као и све болнице – упозорио је Вучић и подсетио да Србија 68 одсто електричне енергије добија из угља.

Како је истакао, Србији је потребно оно што је сигурно и што доноси струју без икакве сумње, и по сунцу, и киши и снегу и различитим метеоролошким условима, тако да ће морати да се праве и базни капацитети.

- За шта ћемо се одлучити, то ћемо да видимо у годинама пред нама - да ли да учествујемо у нуклеаркама у околним земљама или ћемо сами моћи да правимо модуларне – рекао је Вучић.

Према његовим речима, разговарало се о могућности да Србија буде власник 15 одсто мађарске нуклеарке, која ће бити завршена 2035. године, као и бугарској нуклеарној електрани Белене, док би могле да се размотре и понуде о самосталној градњи модуларних нуклеарки. Како је нагласио Вучић, одлука свакако неће бити донета напречац, већ након озбиљних анализа трошкова, добити и безбедности. Вучић је најавио да ће 1. децембра бити важни разговори о цени електричне енергије за привреду, која ће, како је рекао, морати да буде мања него на берзи, али ипак нешто виша него до сада, да ЕПС не би био оштећен, а да и привредници буду задовољни јер повољна цена струје подстиче улагања у Србију. Запослени у ТЕНТ Б поклонили су председнику Србије мапу Балкана из 1897. године. Радове у ТЕНТ Б обишла је и Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике.

Врх