Нова електромрежа за Горње Недељице до Божића

06.12.2021.
Директори електроенергетских компанија у лозничком крају

У лозничком крају, од Горњих Недељица до Грнчара, до Божића биће замењено 25 километара далековода, напојни кабл и све дрвене бандере и на тај начин биће решен дугогодишњи проблем са напајањем електричном енергијом у том крају, рекао је Милорад Грчић, в .д. директора „Електропривреде Србије”.

Грчић је истакао да је то резултат разговора председника Србије Александра Вучића и мештана тог краја који је вођен у суботу, 4. децембра.

- Пре два дана председник Вучић је боравио у лозничким селима и разговарао са људима који су се жалили да немају стабилно снабдевање електричном енергијом, да врло често имају искључења и да због тога отежано живе и отежано обављају свакодневне посете. Наша обавеза је била да тај проблем решимо – рекао је Грчић новинарима након посете селу Горње Недељице, где су у току радови на замени далековода и дрвених бандера.

Он је објаснио да је у лозничком крају главна енергетска мрежа урађена, јер је „Електромрежа Србије“ урадила трафостаницу од 110 kV и реконструисала све далеководе, тако да је сада остала да се уради нисконапонска мрежа.

- У лознички крај у претходних пет година ЕПС, ЕМС и ЕДС, односно држава, у електропреносни систем уложили су око 3,5 милијарди динара. Сада смо направили план да до Божића, а можда и раније, буду урађени сви далеководи и замењене све дрвене бандере, којих иначе има мало. Сматрамо да је 7. јануар реалан рок за завршетак радова, и од тада овај крај више неће имати проблема са струјом - рекао је Грчић.

Додао је да ће „Електродистрибуција Србије“ одмах кренути у замену 25 километара дугачког далековода, који је, „срце проблема”, јер та деоница изазива све остале проблеме.

Поред Грчића, Горње Недељице посетили су и Јелена Матејић, директор „Електромреже Србије“, Бојан Атлагић, в. д. директора „Електродистрибуције Србије“ и Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

 

Врх