Реверзибилна хидроелектрана - драгуљ „Електропривреде Србије“

10.05.2024.
Душан Живковић, в. д генералног директора ЕПС АД, обишао радове на ревитализацији реверзибилне ХЕ „Бајина Башта“


Недавно започета ревитализација реверзибилне хидроелектране „Бајина Башта“ донеће додатну сигурност нашем електроенергетском систему, већoj поузданости и продужењу радног века златне резерве у систему „Електропривреде Србије“ – рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС АД, који је са извршним директорима обишао радове на ревитализацији РХЕ „Бајина Башта“.

Пројекат санације и адаптације агрегата обухвата ревитализацију машинске и електро опреме, контролног система агрегата, као и система побуде и електричног кочења. Радови на првом агрегату су почели 1. априла и очекује се да ће бити завршени крајем године, док ће исти послови на другом агрегату бити урађени током 2025. године. Укупна вредност пројекта ревитализације је око 35 милиона евра.

- Реверзибилне хидроелектране су у самом врху приоритета када су у питању обновљиви извори енергије, како због производње, тако и због складиштења електричне енергије.  Једина реверзибилна  хидроелектрана у саставу ЕПС „Бајина Башта је важна резерва у електроенергетском систему Србије током периода повећане потрошње струје или приликом сушних периода.  У претходне 42 године рада РХЕ „Бајина Башта“ потврдила је оправданост изградње, јер је са резервом струје депонованом у акумулацији у Заовинама доприносила сигурном снабдевању електричном енергијом – нагласио је Живковић.

- Почетку ревитализације су претходиле неопходне мере обезбеђења како би агрегат био у стању мировања и у условима за безбедан рад. Ротор тежине 450 тона је извађен 11. априла, спуштен на монтажни простор машинске сале РХЕ „Бајина Башта“, а наредних дана биће завршени и демонтажни радови - рекао је Душан Тришић, директор за производњу енергије у „Дринско-Лимским ХЕ“.

После више од четири деценије, Србија ће добити још једну реверзибилну хидроелектрану „Бистрица“.  До краја године биће завршена припрема техничке документације, а следеће године започеће извођење припремних радова.

– Реверзибилна хидроелектрана „Бистрица“ један је од стратешких пројеката ЕПС-а, а посебно је важна јер се очекује све веће учешће промењивих обновљивих извора енергије. ЕПС препознаје реверзибилне хидроелектране као најпогодније, а пројекат реверзибилне ХЕ „Бистрица“ као одличну опцију имајући у виду ниво развоја документације, као и карактеристике самог пројекта. Значај РХЕ „Бистрица“ огледа се у капацитету за складиштење енергије, који омогућава балансирање система производећи електричну енергију онда када је она најпотребнија - истакао је Живковић.

Врх