Лоша трансформација уништила би ЕПС и државу

31.03.2023.
Са ванредне седнице Научног савета ЈП ЕПС



На ванредној седници, већина чланова Научног савета „Електропривреде Србије“ усвојила је став по коме предлажу да се обуставе најављени кораци у трансформацији ЕПС у акционарско друштво, јер би спровођење оног што је планирано у предлогу Министарства рударства и енергетике угрозило интересе државе, друштва, грађана и привреде. Они сматрају да јавно снабдевање електричном енергијом треба да буде делатност од општег интереса, јер резултати стручних анализа и искуства других потврђују да другачија решења користе крупном капиталу и да су изузетно неповољна за становништво и привреду.

- Оснивање једночлане Скупштине акционарског друштва ЕПС нема смисла и  не би било прихватљиво чак ни и у случају када би тај једини члан био стручњак. Сужавање делатности електропривреде само на производњу енергије када ће неко други трговати енергијом коју ће ЕПС производити, довешће до прекида актуелног опоравка ЕПС, следи незавидан финансијски положај, а самим тим и услови за наредне кораке приватизације који би угрозили енергетски суверенитет Србије – указују чланови Научног савета.

Представници науке и струке упозоравају да се друштвени интерес не сме ставити у сенку интереса утицајних инвеститора и да треба уважити ставове струке, као и негативне последице које је трансформација електропривреде имала у другим земљама. Научни савет истиче да треба умањити свеукупни утицај политике, интересних група и приватног капитала на питања струке, а нарочито оних утицаја на електроенергетику који су до сада показали штетне последице.

Научни савет ЕПС чине председник Одбора САНУ за енергетику, декани Електротехничког, Машинског, Рударско-геолошког, Грађевинског факултета у Београду, Факултета техничких наука у Новом Саду, Електронског факултета у Нишу, Факултета техничких наука у Чачку, представници Технолошко-металуршког факултета у Београду, продекани за сарадњу са привредом већине ових факултета, директори института „Никола Тесла“, „Михајло Пупин“, „Јарослав Черни“, директор Рударског института, као и запослени у ЕПС са научним звањима, доктори наука и докторанди.

Од 67 чланова Научног савета, у раду седнице учешће је узело њих 45, од којих је 38 гласало за предложени текст става Научног савета по овом важном питању, троје је гласало за уз поднете своје амандмане на текст, четворо је било суздржаних, а нико од 45 чланова није био против.

Ако се посматра само екстерни део Научног савета, од 32 члана гласало је 18, међу којима је двоје било уздржано, двоје гласало за уз поднете амандмане, док је њих 14 подржало предлог без измена.  Накнадно, после истека рока за гласање предлог су подржала још два члана. Од 18 екстерних чланова Научног савета који су се изјаснили су 1 редовни члан САНУ и редовни професор, 1 декан, 3 продекана, 2 директора техничких института, 5 руководилаца иновативних центара, 5 угледних професора у пензији, углавном чланови Одбора САНУ за енергетику и 1 енергетски експерт, такође члан Одбора САНУ за енергетику.

Интегрални текст саопштења са ставом Научног савета ЈП ЕПС можете видети на линку  https://www.eps.rs/cir/saopstenja/Pages/naucni-savet.aspx  .​



Врх