ЕПС инвестира у заштиту животне средине

11.03.2021.
Напредује градња система за одсумпоравање у ТЕНТ А



Јавно предузеће „Електропривреда Србије” уложиће стотине милиона евра у пројекте као што је систем за одсумпоравање димних гасова ТЕ „Никола Тесла А“ у наредном периоду, јер је то питање здравља грађана и грађанки, као и питање привредног развоја, рекла је проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министар рударстава и енергетике у ТЕНТ А.

Она је са Јанезом Копачем, директором Секретаријата Енергетске заједнице и Такахиком Кацуматом, амбасадором Јапана  у Србији и Милорадом Грчићем, в. д. директора ЈП ЕПС обишла радове на изградњи постројења за одсумпоравање димних гасова у највећој ЕПС-овој термоелектрани.

- Пола милијарде евра улажемо заједно само у пројекте одсумпоравања. Услов број један је да смо енергетски безбедни, да имамо довољно гаса, електричне енергије, али једнако важан услов је и заштита животне средине. Србија крупним корацима чини све што може да направи модерне законе и стратегије, желимо простор где ће доћи нове инвестиције, да улажемо и у обновљиве изворе енергије и у енергетску ефикасност. Искрено верујем да ћемо до краја ове године имати национални план за климу и енергетику и да ћемо већ следеће године бити енергетски зеленији. Вредно ћемо радити на енергетској транзицији која је, услов привредног развоја наше земље – рекла је Михајловић.

В. д. директора „Електропривреде Србије“ Милорад Грчић истакао је да је сваки дан у којем се нешто уради за ЕПС, у смислу производних капацитета и преносних система, велики дан.

- Градња система за одсумпоравање у ТЕНТ А је један од најважнијих и најкрупнијих пројеката у ЕПС-у и један у низу који се спроводи у циљу заштите животне средине и обезбеђивања дугорочности и дуговечности сваког инсталисаног производног капацитета. Систем одсумпоравања који градимо је за блокове А3, А4, А5 и А6. Блокови А1 и А2 доћи ће на ред након великог капиталног ремонта, а гради се и систем за ТЕНТ Б. У претходном периоду смањили смо емисије прашкастих материја од осам до 10 пута. До сада је уложено око 500 милиона евра у пројекте заштите животне средине, а планови за наредни период су улагање од 1,2 милијарде евра – рекао је Грчић и додао да очекује да би систем за одсумпоравање у ТЕНТ  А могао да буде завршен и нешто пре маја 2022. године, када је планирано.  

Јанез Копач рекао је да је радостан што присуствује малој прослави напретка који се дешава у највећој термоелектрани у Србији.

- Енергетска заједница је свеевропска организација, која обједињује тржиште електричне енергије и гаса. Ми смо 2013. усвојили директиву о великим ложиштима, да се додатним ценама оптерете штетне емисије термоелектрана. Енергетика (у Србији) то до сада није плаћала. Сада се то мења због правног оквира Европске заједнице  - рекао је Копач.

Амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумата истакао је да је постројење за одсумпоравање у ТЕНТ А први пројекат за заштиту животне средине који се реализује у оквиру споразума влада Србије и Јапана који подразумева подршку Србији на путу ка ЕУ.

Врх