Zaposleni vratili sjaj EPS-u

7.3.2023.
Dan Ogranka TENT

Zaposleni „Elektroprivrede Srbije“ vratili su EPS-u sjaj koji zaslužuje, jer zahvaljujući njima danas imamo dobre rezultate. Ipak, pred nama je još mnogo posla, rekao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora EPS-a, na obeležavanju 53. godišnjice Termoelektrane „Nikola Tesla A“.
Tomašević je istakao da svi rezultati počivaju na ljudima i čestitao zaposlenima Dan ogranka TENT, koji se obeležava 7. marta na dan sinhronizacije prvog bloka u TENT A. Ovaj datum značajan je ne samo za „Elektroprivredu Srbije“, već i za čitavu državu, rekao je Srđan Josipović, direktor za proizvodnju energije u ogranku TENT.
- Prvi blok TENT A, od 210 MW, pušten je u rad 7. marta 1970. godine, što je označilo početak izgradnje energetskog giganta. Već krajem te godine pušten je u rad i drugi blok iste snage, a zatim jedan za drugim još četiri bloka po 300 MW, kao i dva bloka u TENT B. Do sada su termoelektrane „Nikola Tesla“ zajedno proizvele više od 760 milijardi kilovat-časova električne energije i učestvuju u ukupnoj proizvodnji EPS-a sa više od 50 odsto - rekao je Josipović.
On je podsetio da TENT ulaže značajna finansijska sredstva za ispunjavanje ekoloških normi koje EPS mora da sledi. U toku su veliki ekološki projekti za izgradnju postrojenja za odsupmoravanje, a u periodu 2024-2025. planirani su zahvati za smanjenje emisije azotnih oksida. Investira se i u obnovljive izvore energije i raspisan je tender za izgradnju fotonaponske elektrane od 948 kilovata na TENT A. Ista takva fotonaponska elektrana trebalo bi da bude izgrađena i na TENT B.
- Kao kruna investicionih aktivnosti u 2025. godini planirana je druga faza revitalizacije bloka B2. U 2021. godini ovakav projekat je uspešno realizovan na bloku B1 - rekao je Josipović.
O tome da će se sa jačanjem uloge obnovljivih izvora energije promeniti uloga konvencionalnih elektrana govorio je inženjer Nebojša Turnić.
- Ekologija će nametati nove, strože normative. Energetska kriza daje novi značaj električnoj energiji proizvedenoj iz uglja, te konvencionalni izvori i dalje imaju ključnu ulogu za sigurnost elektroenergetskog sistema. TENT će biti značajan proizvođač električne energije u narednim godinama uz ekološku prihvatljivost koja je naš imperativ - rekao je Turnić.

Врх