Počinje gradnja vetroelektrane u Kostolcu

18.5.2022.
EPS širi kapacitete za OIE

Izgradnja prve vetroelektrane „Elektroprivrede Srbije“ počela je uvodnim sastankom sa predstavnicima kompanije Simens Gamesa, koja će isporučiti i postaviti vetrogeneratore snage 73 megavata u Kostolcu.

- Nadam se da ćemo vetropark u Kostolcu pustiti u rad najkasnije za 26 meseci. EPS će sa partnerima uraditi sve da se taj rok skrati koliko god je moguće, ali ne na štetu kvaliteta radova, nego da, na obostrano zadovoljstvo, što pre imamo na mreži vetropark u vlasništu EPS-a. Verujem u ovo što radimo i to je osnova za uspeh projekta – rekao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora JP EPS na uvodnom sastanku.

Tomašević je istakao da je EPS stabilan i da će kao i do sada nastaviti da bude okosnica razvoja ekonomije i industrije Srbije.

Prva EPS-ova vetroelektrana sa 20 generatora ukupne snage 73 megavata prostiraće se na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik, na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta ogranka „TE-KO Kostolac“. Ukupna vrednost projekta iznosiće oko 114 miliona evra, od kojih se 80 miliona evra finansira iz kredita Nemačke razvojne banke KfW.

Stjepan Čerkez, predsednik uprave Simens Gamesa RE zahvalio je na poverenju i prilici da realizuju EPS-ov projekat.

- Veoma ozbiljno smo shvatili zadatak i u ekipu smo uključili stručnjake koji su već radili na projektima slične kompleksnosti. Ozbiljno smo shvatili pitanje rokova i krećemo sa realizacijom – rekao je Čerkez.

Prema ranijim procenama, vetropark u Kostolcu proizvodiće oko 115 miliona kilovat-časova električne energije godišnje, što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava.

Stručni nadzor nad projektom poveren je konzorcijumu koji predvodi Nju enerdži solušns (New Energy Solutions), a direktor te firme Miloš Colić istakao je da su do sada uspešno radili na realizaciji projekata gradnje 80 odsto od ukupno 400 megavata vetroparkova u Srbiji. Uvodnom sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanije SGS, zadužene za kontrolu kvaliteta i veliki broj stručnjaka uključenih u realizaciju projekta.

Врх