Budućnost samo uz saradnju struke i nauke

22.6.2022.
Otvoreno 37. Savetovanje „Energetika 2022“

Izazovi energetske tranzicije, regionalno povezivanje elektroprivreda, ubrzanje investicionih projekata, kao i brža i bolja saradnja energetske struke i nauke bile su glavne teme na otvaranju 37. Savetovanja „Energetika 2022“ u organizaciji Saveza energetičara. U započetu energetsku tranziciju „umešala“ se globalna energetska kriza i dodatno je otežala započete transformacije elektroprivreda.

Predsednik Saveza energetičara prof. dr Nikola Rajaković ukazao je da sadašnji trenutak zahteva ozbiljna rešenja struke i da je zajednička obaveza reafirmacija energetike. On je podsetio na otvorena pitanja kao što su kovid, energetska kriza iz poslednjeg kvartala 2021, decembarski udar u našoj energetici i ratne igre u Ukrajini, te da sada imamo spiralu rasta cena, uz nezahvalno kratkoročno prognoziranje.

- Dugoročno u energetskoj tranziciji slede nam 3D - dekarbonizacija, decentralizacija i to na strani i proizvodnje i potrošnje, kao i digitalizacija – rekao je Rajaković.

Dr Vladimir Šiljkut, savetnik direktora „Elektroprivrede Srbije“ za poslovni sistem, istakao je da je EPS oduvek podržavao stručne skupove i da bez saradnje struke i nauke nema ni dugoročnog strateškog razvoja energetike.

- EPS ima čvrsto opredeljenje da napravi zaokret ka obnovljivim izvorima energije. Neće ići lako, s obzirom da je veći deo proizvodnje i biće ubuduće oslonjen na ugalj. EPS je nedavno završio koncept zelenog puta „Go green road“ koji podrazumeva i racionalizaciju klasičnih izvora, jače oslanjanje na zelene izvore, investiranje u OIE i oslanjanje na hidro kapacitete, kao i projekat na strani potrošnje – rekao je Šiljkut. – Pripremljena je odluka o osnivanju Stručnog saveta i tela EPS, a u pripremi je osnivanje Naučnog saveta u kojem će biti predstavnici naučne zajednice. Time praktično razvijamo ideju da samo uz usku saradnju struke i nauke imamo budućnost energetike.

Šiljkut je istakao saradnju sa elektroprivredama u regionu, jer bez toga nema budućnosti i sada se već razmenjuju iskustva i analiziraju mogući projekti.

Zoran Ilić, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, podsetio je na doneti zakonodavni okvir u oblasti energetike, ali je i ukazao da energetska bezbednost nije na zadovoljavajućem nivou. On je ukazao da je dekarbonizacija i povećanje učešća OIE cilj, ali da je neophodno povezivanje na svim nivoima.

- Nijedna nova elektrana nije sagrađena 30 godina i svi smo krivi. Zato inženjeri ne smeju da ćute – objasnio je Ilić.

Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, istakao je da su investicije ključne, veliki su potencijali i države moraju da investiraju da bi energetski sektori bili nezavisni. Milutin Đukanović, predsednik Borda direktora Elektroprivrede Crne Gore, rekao je da države regiona moraju energetske projekte da proglase strateškim, jer je sve iritirajuće sporo, a vreme prolazi.

Tokom trodnevnog savetovanja „Dugoročni i kratkoročni izazovi započete energetske tranzicije u Srbiji“ biće predstavljeno 90 radova, a učestvuju predstavnici fakulteta, instituta, elektroprivreda iz regiona, elektroenergetskih kompanija…

 

Врх