Posvećenost razvoju projekta na Drini

30.6.2022.
Održana sednica Skupštine društva „HES Gornja Drina”

Zajednički projekat „Elektroprivrede Srbije“ i „Elektroprivrede Republike Srpske“, izgradnja hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“ od velike je važnosti zbog regionalne saradnje i veoma složene energetske situacije u svetu. Razvoj ovog projekta bila je glavna tema treće redovne sednice Skupštine društva „HES Gornja Drina”, kojom je predsedavao Miroslav Tomašević, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“. Sednici su prisustvovali Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Milan Baštinac, pomoćnik ministra energetike i rudarstva Republike Srpske i predsednik Upravnog odbora društva, kao i Goran Ninković ispred EPRS-a i Ljiljana Milicanović ispred EPS-a.

Društvo „HES Gornja Drina” osnovano je kao zajednička projektna kompanija JP EPS sa vlasničkim udelom od 51 odsto i EPRS-a sa vlasničkim udelom od 49 odsto radi izgradnje hidroelektrana „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ na gornjem toku reke Drine u Republici Srpskoj.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić naglasio je da projekat ima svu neophodnu podršku relevantnih institucija u Republici Srpskoj, a posebno je ukazao na potrebu za izgradnjom ovih značajnih energetskih kapaciteta.

- EPS je posvećen ovom projektu i to je jedan od naših najvažnijih strateških projekata, a ozbiljan pristup našeg strateškog partnera je veoma značajan - rekao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora EPS.

Na trećoj sednici Skupštine društva „HES Gornja Drina” dogovorene su smernice za prevazilaženje svih prepreka koje ovaj kompleksan projekat ima na putu razvoja i konstatovano je da je u dosadašnjoj realizaciji uložen veliki napor svih učesnika. Tokom razvoja projekta prevaziđene su mnoge prepreke i postignuti značajni rezultati, a to daje motivaciju za dalju realizaciju pripremnih i glavnih radova izgradnje tri hidroelektrane i iskorišćenja značajnog hidroenergetskog potencijala gornjeg toka reke Drine.

Врх