Dragan S. Jovanović dobitnik priznanja EPS-a

1.11.2022.
Uručena Povelja sa plaketom „Đorđe Stanojević“

Tradicionalno priznanje „Elektroprivrede Srbije“ Povelju sa plaketom „Đorđe Stanojević“ za 2022. godinu Draganu S. Jovanoviću, diplomiranom inženjeru mašinstva, uručio je Miroslav Tomašević, v. d. direktora EPS-a.

Odluku o dodeli doneo je Odbor za dodelu „Povelje sa plaketom Đorđe Stanojević“, koji je imenovao Nadzorni odbor „Elektroprivrede Srbije“. Nagrada je znak priznanja za izuzetan doprinos u oblasti eksploatacije energetskih postrojenja, povećanja efikasnosti i ekonomičnosti u proizvodnji energije i izuzetno zalaganje u ostvarivanju poslovne politike elektroprivrede u Srbiji. Dragan Jovanović je čitavu karijeru proveo u sistemu EPS-a, od pripravničkih inženjerskih dana u TENT A do odlaska u penziju. Svojim iskustvom i angažovanjem uspešno je rukovodio „Termoelektranama Nikola Tesla“ i to u periodu ekonomskih sankcija i NATO agresije. Direktno je učestvovao na sanaciji razorenih i oštećenih postrojenja TENT i organizovao rad u ratnim uslovima što je omogućilo proizvodnju električne energije sa minimalnim prekidima. U toku njegovog angažovanja na rukovodećim pozicijama u „TE-KO Kostolac“ postignuti su izvanredni proizvodni rezultati u termoelektranama. Svoj pečat ostavio je i kao prvi izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje energije posle reorganizacije EPS-a.

U toku ugovaranja i projektovanja bloka „Kostolac BZ“ značajno je doprineo definisanju tehničkih karakteristika i tehnoloških rešenja i bio je jedan od potpisnika ugovora za izgradnju tog bloka, prvog novog proizvodnog kapaciteta u Srbiji posle tri decenije. Delio je znanje sa mladim saradnicima, gajio poseban ljudski i profesionalni odnos sa kolegama i tako podsticao dobru i kreativnu radnu atmosferu za postizanje vrhunskih rezultata.

Jovanović je zahvalio na priznanju i ističući da je za njega emotivan trenutak što je posle gotovo 40 godina karijere u elektroprivredi dobio nagradu koje nosi ime čoveka koji je prvi osvetlio Srbiju.

- U svakom poslu ima uspona i padova, pa se čovek pita da li je bilo više dobrog ili lošeg. Priznanje mi govori da je neko ipak ocenio da je bilo više dobrog – rekao je Jovanović i dodao da je siguran da će EPS uvek uspešno izaći iz svakog problema koji naiđe u poslovanju jer su ljudi uvek bili i uvek će biti najveći kapital EPS-a.

Priznanje EPS-a koje nosi ime ličnosti najzaslužnije za uvođenje električne energije u Srbiji tradicionalno se dodeljuje pojedincima i institucijama koji su doprineli razvoju srpske elektroprivrede i elektrifikaciji.

Врх