Zelena energija na zdravim osnovama

14.9.2023.
Sa konferencije „OIE Srbija 2023“

U prethodnih skoro godinu dana Ministarstvo rudarstva i energetike napravilo je značajne korake za brži razvoj obnovljivih izvora energije i osiguralo da to bude na zdravim osnovama - rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, na otvaranju konferencije „OIE Srbija 2023“.

Ona je na konferenciji, koju organizuje Udruženje OIE Srbija, naglasila da sve što je urađeno pokazuje da je država dobro razumela glavnu poruku investitora da je potrebno što pre stvoriti uslove za izgradnju novih elektrana. Đedović Handanović je ukazala i da to nije samo potreba investitora, već i čitavog našeg društva jer se tiče energetske sigurnosti i zdravije životne sredine.

- Posle prvih aukcija mogu da budu zadovoljni i država, investitori i građani. Država jer je kroz nadmetanje investitora postignuta cena gotovo dvostruko niža od trenutne tržišne cene, što će značiti dodatne prihode za naš energetski sistem. Obezbeđena je izgradnja skoro 700 megavata novih kapaciteta i postojeći kapaciteti OIE više će se nego udvostručiti – rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Ona je istakla da će Srbija dobiti devet novih zelenih energetskih postrojenja i više od milijardu evra investicija, a građani će imati više zelene energije, zdraviju životnu sredinu i manje emisije.

- Veći udeo obnovljivih izvora jedan je od najvažnijih razvojnih zadataka za „Elektroprivredu Srbije“ u narednom periodu – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD. - Pored postojećih hidro kapaciteta, koji čine više od jedne trećine snage, spremni smo da dalje ozelenimo naš portfolio, ali to neće biti na uštrb energetske sigurnosti. Termo sektor je naša bazna energija i aktivno radimo na tome da modernizujemo taj segment proizvodnje. Ulaganjima u zaštitu životne sredine osiguraćemo dugoročno održivu sigurnost snabdevanja i smanjenje emisija. Na tom putu imamo podršku svih institucija, Vlade Srbije, Ministarstva energetike, a uveren sam i stručne i poslovne javnosti.

On je naglasio da EPS razvija nove kapacitete za korišćenje energije sunca i vetra, a jedan od najvažnijih projekata na investicionoj listi je reverzibilna hidroelektrana „Bistrica“, koja će omogućiti stabilnost i balansiranje energetskog sistema Srbije, ali i regiona.

Na panelu o tržištu električne energije u okviru „OIE Srbija 2023“ EPS predstavlja David Žarković, direktor Sektora za trgovinu na slobodnom tržištu.

 

Врх