Japanska RHE „Okutataragi“ primer za Srbiju i EPS

20.9.2023.
Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, obišao najveću RHE u JapanuBrži razvoj i veće učešće obnovljivih izvora energije neophodni su za sigurnost i nezavisnost našeg elektroenergetskog sistema, a da bi to bilo ostvareno potrebna nam je minimum jedna nova reverzibilna hidroelektrana. Japanska reverzibilna HE „Okutataragi“, snage 1.932 megavata, primer je tehnologije koja to omogućava i značajno doprinosi elektro sigurnosti Japana – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, posle obilaska RHE „Okutataragi“. 

On je istakao da je „Okutataragi“ najveća reverzibilna HE u Japanu i jedna od najvećih u svetu, veoma impresivno postrojenje koje obezbeđuje potrebe za vršnom električnom energijom u trenucima kada je najpotrebnija. Iako veoma gabaritnih dimenzija reverzibilna HE „Okutataragi“, koja se nalazi u Asagu, u prefekturi Hjogo, pleni prirodom koja je okružuje, rekama i zelenilom. Takav princip rada reverzibilne HE potreban je Srbiji, a iskustva Japana biće veoma korisna.

- Projekat reverzibilne HE „Bistrica“ za EPS je strateški i to je jedna od najvažnijih investicija. Značaj ove RHE je u kapacitetu za skladištenje energije, a buduća RHE „Bistrica“, planirane snage 656 megavata, bila bi idealna za „pokrivanje“ oscilacija u radu OIE – rekao je Živković. 

Uoči obilaska reverzibilne HE „Okutataragi“ v. d. generalnog direktora EPS AD prisustvovao je sastanku Dubravke Đedović Handanović, ministarke rudarstva i energetike, sa predstavnicima japanske Agencije za međunarodnu saradnju (JICA). Japanski zvaničnici izrazili su spremnost i volju da podrže projekat izgradnje RHE „Bistrica“.

Врх