Zajedno do jačih elektroprivreda u regionu

18.3.2022.
Sa Samita energetike Trebinje

Integracija regiona u oblasti energetike jedno je od rešenja za izazove koje nameću energetska tranzicija, povećanje udela obnovljivih izvora energije i balansiranje sistema, ocena je učesnika panela „Putevi i dinamika tranzicije elektroprivreda u regionu“ na Samitu energetike Trebinje (SET).

- Treba da se integrišemo, jer zajedno smo jači. Upućeni smo jedni na druge. Koliko god pokušavali da samostalno funkcionišemo i imamo nešto samo za sebe, to je nemoguće, moramo se povezati – rekao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ na panelu.

Govoreći o prelasku na obnovljive izvore energije istakao je da je suštinsko pitanje balansiranje sistema.

- Lako je reći da ćemo imati investicije, ali je pitanje kako ćemo da balansiramo sistem – rekao je Tomašević i ocenio je da se mora imati u vidu da „okretanjem“ ka nuklearnim i gasnim elektranama, onih zemalja koje nemaju taj energent, nabavka iz inostranstva vodi u energetsku zavisnost.

Na pitanje da li postoje jasni planovi dokle će u Srbiji raditi kapaciteti na ugalj, Tomašević je rekao da neće licitirati sa rokovima.

- Srbija neće žuriti sa energetskom tranzicijom. Sledićemo zelenu agendu i sve potpisane sporazume, ali moramo prvenstveno zaštititi interes naše države. Videli smo skok cena izazvan krizom u Ukrajini. Lako je bilo praviti planove ako se zanemari rizik koji se ipak desio. Kao ozbiljna država krenuli smo sa integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom. Radićemo različite scenarije razvoja, slediti evropsku regulativu. Dobro ćemo promisliti, jer bazna energija kao što sama reč kaže, je naša osnovna energija koja obezbeđuje kontinualnu proizvodnju i moramo se nje držati iako to sada nije popularno – naglasio je Tomašević.

Govoreći na samitu, Luka Petrović, direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ ukazao je da nisu dovoljno iskorišćeni energetski potencijali u regionu i mogućnosti saradnje i da na tome treba raditi u budućnosti na dobrobit građana i energetskih kompanija.

- Zajedno možemo biti stabilniji, profitabilniji, organizovaniji i nadasve prijatelji - istakao je Petrović.

Treći SET okupio je stručnjake, donosioce odluka i predstavnike energetskih kompanija i regulatora Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Nemačke, Poljske, Kine i Mađarske.

Na skupu koji traje od 16. do 18. marta, u 10 panela učestvovaće oko 70 vodećih stručnjaka, a EPS će pored prvog čoveka kompanije na panelima predstavljati i Mijat Milošević, direktor Sektora za snabdevanje tržišta i podršku trgovini električnom energijom.

Врх