Jača saradnja elektroprivreda Srbije i Crne Gore

1.11.2021.
Sastanak čelnika EPS-a i EPCG

Elektroprivrede Srbije i Crne Gore započinju snažniju saradnju koja je izuzetno važna za energetsku stabilnost i bezbednost obe države i čitavog regiona, rekli su Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ i Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora „Elektroprivrede Crne Gore“ na sastanku u Beogradu.

- To je važno za budućnost stabilnosti proizvodnje i snabdevanja električnom energijom obe države, posebno imajući u vidu energetsku krizu koja trese Evropu i ceo svet. Poštujući politiku Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i ekonomsko povezivanje država u regionu, osnaživanje saradnje može da da pozitivne rezultate. Od izuzetne važnosti je projekat hidroelektrane Komarnica, osmišljen još 1972. godine, koji je dogovorom EPCG i EPS pre dve i po godine pokrenut sa mrtve tačke. Do sada je urađen veliki deo posla na izradi studije i idejnog projekta – rekao je Grčić.

Prema Grčićevim rečima, hidroelektrana „Komarnica“ na teritoriji Crne Gore trebalo bi da ima instalisanu snagu od 155 megavata, očekivana vrednost investicije je oko 265 miliona evra, od čega bi 51 odsto finansirala EPCG, a 49 odsto EPS.

- Početak realizacije je moguć, realan i veoma blizu – istakao je Grčić i dodao da se „Komarnica“ uklapa u želju da se povećaju kapaciteti za proizvodnju zelene energije, uz očuvanje termo sektora.

Predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović rekao je da energetika nema granica i da sve projekte koji su od zajedničkog interesa treba što pre realizovati.

- Svedoci smo ubrzane energetske tranzicije i da imamo cene energenata koji izazivaju zabrinutost. Zatvaranje u sopstvene okvire bilo bi veoma pogubno.  Ubeđen sam da će ova rukovodstva EPCG i EPS ne samo početi, već uspeti da u značajnoj meri i realizuju projekat HE „Komarnica“ - rekao je Đukanović.

On je dodao da se ide ka tome da elektroprivreda postane lokomotiva razvoja čitave Crne Gore.

- To uverenje pojačava i saradnja sa gigantom u regionu kakav je Elektroprivreda Srbije. Imamo i odličnu saradnju i sa Elektroprivredom Republike Srpske. EPCG planira i izgradnju hidroelektrane „Kruševo“, a sa Republikom Srpskom se razgovara o zajedničkoj izgradnji hidroelektrane Sutorina/Boka. Našim projektima brišemo granice. Ubeđeni smo da će ideja otvorenog Balkana zaživeti najpre kroz oblast energetike – naglasio je Đukanović.

Predsednik Odbora direktora EPCG pozvao je v. d. direktora JP EPS da poseti EPCG da bi se još aktivnije bavili i drugim projektima koji će doprineti razvoju odnosa dve elektroprivrede, kao i država Srbije i Crne Gore.

Sastanku sa predstavnicima EPCG prisustvovali su i Vladimir Marković, izvršni direktor za razvoj strateških projekata JP EPS, Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za trgovinu energijom, Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije, Igor Smiljković, direktor Sektora za ključne investicione projekte i Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju JP EPS.

Врх