Čestitke za predan rad

20.12.2021.
Predsednik Srbije posetio „TE – KO Kostolac“

Čestitam rudarima kostolačkog kopa „Drmno” koji su u subotu oborili dnevni rekord i proizveli 34.000 tona uglja i za više od 13 odsto premašili dnevni plan. Ne bismo imali struju da nemamo ugalj i termoelektrane, zbog vas danas u teškim uslovima svaka kuća ima struju i svaka fabrika može da radi. Na nama je da ulažemo u budućnost, da razvijamo nove kapacitete i hvala rudarima u Kostolcu i Kolubari i ljudima koji rade u termoelektranama - rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji je na Svetog Nikolu obišao „Termoelektrane i kopove Kostolac”, ogranak „Elektroprivrede Srbije”.

Vučić je obišao ogranak „TE-KO Kostolac“ i razgovarao sa zaposlenima, a u poseti su bili Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Milorad Grčić, v.d. direktor EPS, Jelena Matejić, direktorka „Elektromreže Srbije“, Bojan Atlagić, v. d. direktora „Elektrodistribucije Srbije“, kao i izvršni direktori u EPS-u. Predsednik Srbije je istakao da je obezbeđeno da svakog dana iz Kostolca u TENT stiže oko 3.000 tona najkvalitetnijeg uglja, a da je ranije dogovoreno da se u Kolubari kopa oko 75.000 tona i šalje u TENT.

Miroslav Tomašević, izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u, predstavio je rezultate rada postrojenja za odsumporavanje u TE „Kostolac B“, koje uspešno radi i emisije sumpordioksida poštuju zakonske norme, kao i ekološke projekte koji se sada realizuju u Kostolcu. Predsednik Srbije je rekao i da je Kostolac važan jer se posle tri decenije gradi novi blok B3.

- To će biti blok instalisane snage od 350 megavata i završetkom gradnje bloka B3 imaćemo veliko osnaženje naših energetskih kapaciteta. Očekujemo da ovaj blok krene sa radom krajem 2023. godine ili početkom 2024. godine – rekao je Vučić.

Na ulazu u termoelektranu predsednika Srbije su dočekali rudari kojima je doneo kolače i posluženje povodom slave, a Vučić je u razgovoru sa rudarima rekao da su nekada svi govorili kako će rudari da ruše nekog u državi, dok je sada obrnuta situacija i da je on taj koji podržava rudare. Vučić je naglasio da je bez struje juče bilo oko 500 priključaka što je na nivou statističke greške i skoro tri puta manje nego prošle godine na svetog Nikolu i dodao da se radi na otklanjanju kvarova.

- Čestitam ljudima iz Elektrodistribucije, EPS-a i EMS-a. Građani imaju dobro snabdevanje strujom uz istu cenu struje koja je, ne računajući Ukrajinu i Gruziju, ubedljivo najniža u Evropi, iako sada plate u Srbiji nisu najniže – rekao je Vučić. - Potrošnja električne energije je u subotu 18. decembra bila 116.830 megavat-sati i uspeli smo da proizvedemo skoro 99.000 megavat-sati. Situacija pre šest dana je bila loša jer smo tada proizveli svega 70.000 megavat-sati. Radni dani su problem zbog snažne industrije i ići ćemo sasvim sigurno preko 130.000 megavat-sati jer nam je cilj da podignemo našu proizvodnju.

Predsednik Srbije je ukazao da u značajnom delu Evrope tek stupa potpuni haos i to se vidi na svim berzama po cenama sirovina i energenata.

- Srbija će uspeti da izađe iz ovoga, ne želim da govorim kao pobednik, ali izlazimo iz svega ovog na takav način da obični ljudi ne osete bukvalno ništa – rekao je Vučić. - Naša industrija mnogo troši, i električne energije i gasa, što govori koliko je Srbija danas napredovala. Industrija danas troši 50 odsto električne energije, a do 2012. godine to je bilo 29 odsto. Samo po tome vidite koliko smo fabrika izgradili i koliko je industrija napredovala.

Врх