EPS ne zavisi od uvoza električne energije

27.1.2023.
Miroslav Tomašević, v. d. direktora JP EPS, u Jutarnjem programu RTS

Bager „glodar 2“ pokrenut je u četvrtak uveče i proizvodnja uglja na Polju „E“ u Rudarskom basenu „Kolubara“ biće normalizovana tokom dana - rekao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, u Jutarnjem dnevniku RTS.
On je dodao da rezerve uglja na deponijama ključnih blokova u termoelektranama TENT A i TENT B iznose skoro milion tona, a projektovana vrednost je 950.000 tona. Tomašević je naveo da su ukupne zalihe uglja na deponijama, zajedno sa TE „Kostolac“, oko 1,47 miliona tona, te da se proizvodnja uglja odvija prema planovima. Trenutno sa kopa „Drmno“ dolazi 30.000 tona uglja dnevno i zajedno sa kolubarskim kopovima ukupna proizvodnja uglja je od 90.000 do 95.000 tona.
- Kada bismo uporedili ovu i prošlu zimu, EPS uvozi zanemarljivo male količine električne energije. To znači da smo se dobro pripremili za ovu sezonu – rekao je Tomašević. - Tokom jučerašnjeg dana potrošnja električne energije u Srbiji je iznosila 127 gigavat-časova. Planski je za januar obezbeđena energija iz uvoza kako bismo osigurali povoljne cene na tržištu. Juče smo uvezli 3,7 GWh, a izvezli 8,8 GWh, što znači da je neto izvoz 5,1 GWh. Proizvodnja EPS-a se trenutno kreće oko 122 do 125 GWh, što je dovoljno za pokrivanje potrošnje u Srbiji i EPS ne zavisi od uvoza struje.
Tomašević je objasnio da bi novi blok TE „Kostolac B3“, snage 350 megavata, trebalo da počne sa proizvodnjom u četvrtom kvartalu ove godine. Prvi čovek EPS je istakao da se poštuju regulative o emisijama štetnih gasova i svi drugi propisi o zaštiti životne sredine.
- Ne treba se koncentrisati na ugalj kao negativnu komponentu, jer je to naša bazna energija. EPS proizvodi 30 odsto energije iz hidro kapaciteta, a prvi vetropark u vlasništvu EPS-a od 66 MW biće pušten u rad 2024. godine. Važno je da podstaknemo privatne investitore koji će izgraditi vetroparkove i omogućiti EPS-u da otkupljuje električnu energiju prema pravu preče kupovine – objasnio je Tomašević.
On je dodao da nijedna reforma nije laka i ocenio je da EPS neopravdano kritikuju određene grupe koje nemaju dobar odnos prema EPS-u. Tomašević je podsetio da su u EPS-u i ranije bili angažovani konsultanti, a da je Vlada Srbije sada angažovala norveški „Rystad Energy“.
- Očekuje se rezultat njihovog rada, a svaka dobronamerna sugestija je dobrodošla. EPS je spreman da postupi po svemu za šta Vlada Srbije donese odluku – rekao je Tomašević.
Direktor EPS-a kaže da je stalno na terenu, jer je veoma važno biti sa radnicima koji drže proizvodnju. On smatra da je to najbolji način da se sagledaju svi problemi i usvoje odluke o daljim koracima.
- EPS ima stručne ljude, samo ih treba postaviti na prave pozicije kako bi pokazali šta EPS može. A može mnogo, kao što se videlo prethodnih dana. Na poziciji v. d. direktora sam nepunih godinu dana i smatram da smo postigli dobar rezultat s obzirom na kratak period – rekao je Tomašević.

Врх