Zahvalnost rudarima, slede investicije u EPS

14.5.2020.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio rudare RB „Kolubara“


Rudarski basen „Kolubara“ je srce energetskog sistema i srpske ekonomije, a novootvoreni površinski kop „Radljevo-Sever“ obezbediće ugalj za narednih 60 godina - rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, tokom posete novom kopu ogranka „Elektroprivrede Srbije“. - Hvala svim rudarima, u „Kolubari“ 14.300 ljudi radi i kada je kiša i sunce i sneg. Morate uvek da radite. Zna se koliko je težak vaš hleb i kolikim se rizicima izlažete.

On je poručio da rudari imaju siguran posao, da neće biti otkaza, niti smanjenja plata, već će se, naprotiv, gledati da, ukoliko zemlja bude uspešna, bude ponovnog povećanja plata. Vučić je rekao da se na kopu „Radljevo-Sever“ radi na otkopavanju otkrivke od oktobra 2019. godine i najavio da će prvi ugalj biti iskopan 2022. godine.

- Gotovo 500 miliona evra biće uloženo u ovaj kop, koji će obezbeđivati oko 13 ili 13,5 miliona tona uglja godišnje - rekao je Vučić u razgovoru sa rudarima RB „Kolubara“, kojem je prisustvovao i Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“.

Predsednik Srbije je objasnio i da svi koristimo struju, a ne pitamo se ko radi kako bismo je imali. On je istakao da je ponosan na rudare jer nije bilo problema u snabdevanja strujom ni tokom ove poslednje krize sa korona virusom.

Vučić očekuje da će rudari imati još bolje materijalne uslove i veća primanja u narednom periodu i dodao da je sve to moguće zahvaljujući odgovornoj finansijskoj politici.

-  Mnogo novca ćemo investirati u „Elektroprivredu Srbije“ i mnoge probleme ćemo zajednički da prevaziđemo. Zato vas molim samo da znate da će Srbija da investira, Srbija danas ima novac kojim hoće da podiže našu ekonomiju, kojim hoće da podiže „Elektroprivredu Srbije“ i ostala javna preduzeća, a na tu podršku države možete u svakom trenutku da računate – rekao je Vučić. - Pred nama je veliki i težak zadatak i zajednički moramo sa entuzijazmom i energijom da uđemo u ekonomski oporavak zemlje i da iskoristimo potencijal. To neće biti lak zadatak, ali je to ostvariv zadatak i to samo zavisi od vaše energije, od vašeg rada, od svega onoga što možemo zajednički da napravimo. Uveren sam da ćemo biti najbolji u Evropi.

Vučić je naglasio i da sve međunarodne finansijske institucije kažu da će Srbija lakše podneti krizu nego druge zemlje.

- Država će da investira više i u puteve, pruge i još snažnije će nastaviti da gradi domove zdravlje, bolnice, kliničke centre i drugo. Javnim investicijama ne samo da možemo da spasemo ekonomiju već i da pomognemo privatni sektor da izađe iz ove situacije. Želimo da narod vidi da Srbija čvrsto stoji na nogama i da unesmo tu vrstu optimizma - poručio je Vučić.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je od početka godine do danas za 5,3 odsto povećana proizvodnja uglja u odnosu na isti period prošle godine, a da je u aprilu proizvodnja uglja povećana za šest odsto u odnosu na april prošle godine, uprkos teškim uslovima rada usled epidemije.

- Rudarske i energetske kompanije su u uslovima epidemije i vanrednog stanja pokazale snagu i stabilnost i održale redovnu proizvodnju uglja i struje u teškim uslovima i u uslovima zabrane kretanja - objasnio je Antić. - Povećana proizvodnja uglja u aprilu obezbedila je energetsku stabilnost zemlje i hvala rudarima na tom uspehu. Radilo se u tri smene u svim energetskim i rudarskim kompanijama, a uprkos vanrednom stanju, veliki investicioni projekti u oblasti energetike nisu stali.

Govoreći o kopu Radljevo-Sever, Antić je naveo da je u energetici taj kop „strateški značajan za Srbiju" i povezan sa izgradnjom novog bloka TE „Kolubara B" u Kaleniću. On je naveo i da će ovu godinu rudarski sektor i energetske kompanije završiti sa pozitivnim rezultatom u odnosu na 2019, te da će time doprineti rastu BDP-a.

Ministar finansija Siniša Mali poručio je da Srbija iz krize, izazvane pandemijom korona virusa, izlazi kao pobednik, što ne bi bilo moguće da nije bilo truda i rada i zaposlenih u Rudarskom basenu „Kolubara” i EPS-u.

- Hvala zaposlenima na zalaganju i na ljubavi prema svojoj zemlji. Svi moramo da budemo svesni da ceo svet prolazi kroz najveću i najtežu ekonomsku krizu ikada - na desetine miliona je nezaposlenih, privrede propadaju, fabrike se zatvaraju. Takav najcrnji scenario se nije desio u Srbiji. Izašli smo sa pravim, sveobuhvatnim merama podrške onima kojima je to najpotrebnije - rekao je Mali.

On je podsetio da je država izdvojila 5,1 milijardi evra za podršku, oko 11 odsto BDP-a, jer je prihvatila da teret krize bude na njenim plećima, s obzirom da to može da izdrži, kako bi privreda preživela.

Mali je dodao da toga ne bi bilo da nije bilo reformi koje je Aleksandar Vučić pokrenuo 2014. godine i koje su dovele do toga da država ima zdrave i jake javne finansije i devizne rezerve.

Врх