Podrška za investitore u zelenu energiju

27.3.2024.
EPS i „Enlight K2-Wind“ potpisali ugovore za otkup električne energije i preuzimanje balansne odgovornosti

Akcionarsko društvo „Elektroprivreda Srbije“ i kompanija „Enlight K2-Wind“ potpisali su ugovore za otkup električne energije i preuzimanje balansne odgovornosti u probnom i trajnom radu iz vetroelektrane „Pupin“ za celokupnu instalisanu snagu od 95,5 MW. Ovo je drugi od ukupno devet projekata koji su dobili podsticaj na prvim aukcijama za tržišne premije koje je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike.

- Ugovor za otkup električne energije sa vetroparkom „Pupin“ potpisan je na 15 godina, što je potvrda da je EPS pouzdan i poželjan partner za investitore u zelenu energiju – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS. - Važno je što će EPS po završetku vetroparka preuzimati svu proizvedenu električnu energiju, pri čemu je cena otkupa i balansiranja određena tržišnim principima, što će EPS-u omogućiti dodatni profit, ali i dodatnu sigurnost za naše građane.

Živković je naglasio da je „Elektroprivreda Srbije“ posvećena investicijama u gradnju elektrana koje koriste obnovljive izvore energije, kao i da na ovaj način jača svoj proizvodni portfolio i poziciju na tržištu.

Potpisan je i set ugovora za finalizaciju izgradnje VE „Pupin“, a potpisivanju je prisustvovala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

- Aukcije su pomogle da ostvarimo dva bitna cilja na putu naše energetske tranzicije, a to su da imamo nove kapacitete iz obnovljivih izvora energije i da proizvedena energija bude po održivim cenama - rekla je Đedović Handanović. - Sva energija iz vetroparka „Pupin“ biće iskorišćena za energetski sistem Srbije, a snabdevaće oko 40.000 domaćinstava. Plan je da za tri godine ukupno u sistemu premije imamo 1.300 novih megavata kapaciteta. U toku ove godine očekujemo pokretanje novih aukcija i nadamo se da će to biti kapacitet od 400 megavata i za solarne i za vetroelektrane. Očekujemo da EPS svoj prvi vetropark dobije početkom naredne godine.

Ministarka je naglasila da su u toku pregovori za 1 GW samobalansiranih solarnih elektrana sa konzorcijumom koji predvodi „Hjundai Inžinjering“ i koje će po završetku izgradnje biti u vlasništvu države. Prema njenim rečima, prioritet u investicionim planovima i najvažniji energetski projekat je reverzibilna hidroelektrana „Bistrica“ koja će omogućiti lakšu integraciju zelene energije na mrežu.

Врх