НИКОЛА ТЕСЛА

Nikola_Tesla_1.jpg 

Никола Тесла (1856-1943), научник српског порекла, свој допринос науци и технолошком прогресу  дао је као проналазач обртног магнетног поља, индукционог мотора, полифазне неизменичне струје, генератора и комплетног система производње и дистрибуције електричне енергије.Име Николе Тесле је нашло место у Међународном систему мерних јединица  и означава јединицу магнетне индукције (густину магнетног флукса).

Рођен је у Смиљану 10. јула 1856. године (тадашња Аустроугарска) у породици православног свештеника. Основну школу је похађао у Смиљану и Госпићу (1862-1866), а Реалну гимназију у Госпићу (1866-1870). Након завршене Високе реалне гимназије у Карловцу (1870-1873) одлази да студира на Политехничкој школи у Грацу (1875-1878), а 1880. уписује студије филозофије природе на Универзитету у Прагу.

Након рада у Будимпешти, Паризу и Стразбуру, Никола Тесла долази у јуну 1884. године у САД, где остаје до своје смрти 7. јануара 1943. године у Њујорку.

Открића Николе Тесле у области полифазних наизменичних струја била су један од снажних покретача индустријске револуције крајем деветнаестог века.

Патенти полифазни електромагнетни мотор и пренос електричне снаге, које је Тесла пријавио 12. октобра 1887. године, означили су почетак „револуционарног хода“ наизменичних струја. Неколико година касније, овај систем примењен је у пројекту хидроцентрале на Нијагари. Прва електрана у Србији која је у потпуности радила по Теслиним системима била је хидроелектрана на реци Ђетињи код Ужица, снаге 100 КС и радне фреквенције 50 Hz, која је почела са радом 1900. године, само четири године после Нијагаре. 

Након почетне фазе рада, коју поред открића принципа обртног магнетног поља, вишефазних струја и њихове примене, затим раних и успешних решења у домену аутоматике у последњој деценији 19. века, Теслина истраживања доводе до нових открића на пољу струја високе фреквенције и високих напона. Он најпре конструише високо-фреквентне алтернаторе, који дуги низ година представљају основу емисионих радио-станица, а затим прелази на произвођење непригушених електромагнетних таласа помоћу осцилаторних кола са стационарним елементима – великим калемовима, кондензаторима и антенама. 

Тесла је током 1897. године патентирао за радио везе фундаментални принцип резонанције по два електрична кола на емисионом и на пријемном крају.Такође је и утемељивач радио комуникација на велике даљине. 

Никола Тесла је конструисао трансформатор и реализовао електрично осветљење без жица. Открио је многе особине струје високе фреквенције. 1898. године, конструисао је  модел брода без посаде, којим се  управљало са обале помоћу радио таласа, чиме је поставио основу радио-телемеханике. 

Дуг и плодан Теслин истраживачки рад уродио је великим бројем изума који припадају групи изузетно вредних решења за напредак технике, од којих су многи били толико испред свога времена, да се може рећи да ни данас не можемо у потпуности да сагледамо све њихове вредности и последице. 

Име нашег славног научника данас носе његови изуми (,,Теслин трансформатор'', ,,Теслин калем''... ), јединица СИ система,  као  и највећа електроенергетска компанија у Србији. Термоелектране ,,Никола Тесла'' су добиле име 1975. године  које са поносом носе, и то по жељи оних који су их стварали.

 

 

​​​​

Top