ЕПС наставља улагања у еколошке пројекте

11.09.2017.
ЕПС наставља улагања у еколошке пројекте

​​Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ и конзорцијум који предводи компанија „Мицубиши Хитачи пауер систем“ потписали су споразум за изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани Никола Тесла А, који ће унапредити заштиту животне средине.

Уговор су у Влади Србије потписали Милорад Грчић, в. д. директора ЕПС-а и Јасуо Фуџитани, извршни потпредседник компаније „Мицубиши Хитачи пауер систем“, у присуству Казујукија Накане, државног министра спољних послова Јапана и Александра Антића, министра рударства и енергетике Србије.

- Захваљујући реализацији овог пројекта емисије сумпор-диоксида у највећој српској термоелектрани биће смањене девет пута и усклађене са свим еколошким обавезама које је Србија преузела. Српски енергетски систем у великој мери ослоњен је на термоелектране и коришћење угља што намеће обавезу да модернизујемо капацитете. ЕПС ће у заштиту животне средине у термоелектранама до 2025. инвестирати око 900 милиона евра и Србија ће, како је и планирано, унапредити своје кључне капацитете – рекао је Антић.

Уговорна вредност опреме и радова за изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А износи око 167 милиона евра, а више од 50 одсто послова урадиће домаће фирме.

- Овај пројекат гарантује будућност спрске енергетике и обезбедиће да у наредних 20 година ТЕНТ А по модерним европским стандардима производи електричну енергију. Систем одсумпоравања у обреновачкој електрани биће други такав пројекат који се реализује у ЕПС-у, пошто је први недавно завршен у ТЕ „Костолцац Б“ - нагласио је Грчић.

Систем за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А градиће се за блокове А3, А4, А5 и А6 уз  примену технологија влажног поступка са коришћењем кречњака. Рок за завршетак изградње је 42 месеца.

- Јапан има велико искуство у области унапређења заштите животне средине због проблема које је успешно решио. Надамо се да ће у овом пројекту народ Србије успети да искористи јапанско искуство и нову технологију да унапреди услове живота и напредује у процесу приступања ЕУ – рекао је Накане.

У конзорцијуму који ће реализовати пројекат су и јапанска корпорација ИТОЦХУ, Мицубиши Хитачи пауер систем Европа са седиштем у Немачкој и домаћа фирма МПП Јединство из Севојна.

Јасуо Фуџитани, извршни потпредседник компаније „Мицубиши Хитачи пауер систем“ захвалио је Влади Србије на поверењу и истакао да се радују што могу да допринесу привредном развоју Србије, као и да ће на време изградити постројење.

Пројекат се реализује у оквиру споразума између Владе Србије и Владе Јапана, на основу којег је између ЕПС-а и Јапанске агенције за међународну сарадњу ЈИЦА потписан Споразум о зајму за финансирање пројекта.​


Врх