Успешна сарадња ЕПС-а и Швајцарске

09.10.2017.
Делегација Амбасаде Швајцарске у Београду посетила је ТЕ „Никола Тесла Б“

​​​​Делегација Амбасаде Швајцарске у Београду, коју је предводио амбасадор Филип Ге, посетила је ТЕ „Никола Тесла Б“ и упознала се са радом најснажнијих термоблокова у ЈП „Електропривреда Србије“.
Delegacija
Погоне ЕПС-а гостима је представио Саво Безмаревић, извршни директор за производњу енергије.

- Швајцарска и ЕПС годинама добро сарађују, а један од примера успешне сарадње представља и недавно завршени пројекат модернизације система за мониторинг и управљање у ТЕНТ Б. Уз помоћ донације швајцарске Владе од око 11 милиона швајцарских франака и учешћа ЕПС-а са око 24 милиона швајцарских франака, уграђена је савремена опрема. Тим пројектом значајно је унапређен рад једног од највећих капацитета за производњу електричне енергије у Србији, што је омогућило уштеде у потрошњи угља и унапређење енергетске ефикасности и заштиту животне средине - рекао је Безмаревић.

Он је нагласио да ће ЕПС наставити улагање у модернизацију и заштиту животне средине у целом систему, а посебно у ТЕНТ-у.

Филип Ге, амбасадор Швајцарске, захвалио је представницима ЕПС-а што су омогућили да  први пут једна амбасада у комплетном саставу посети овакав индустријски објекат.

Представљајући производне потенцијале термоелектране, Иван Гајић, директор ТЕНТ Б,  истакао је да оба блока, снаге од по 650 МW, представљају сигуран су ослонац српске електропривреде.

- Ови блокови, иако изграђени пре више од 30 година, и даље су „најмлађа“ термо постројења у систему ЕПС-а.  Од прве синхронизације до октобра 2017. године укупно су произвели око 270 милијарди киловат-сати и у годишњој производњи електричне енергије на нивоу ЕПС-а учествују са 25 одсто. Завршетком прве фазе ревитализације блока Б1 у 2012. и блока Б2 у 2016. унапређени су поузданост и ефикасност рада, уз повећање снаге за по 30 мегавата. План је да се ИИ фазе ревитализације блока ТЕНТ Б1 изведе у 2020, а на блоку Б2 у 2022. години – рекао је Гајић.

Гости из амбасаде посетили производне погоне термоелектране, а потом су са коте од 115 метара имали прилику да виде панораму овог подручја.


Врх