Запослени вратили сјај ЕПС-у

07.03.2023.
Дан Огранка ТЕНТ

Запослени „Електропривреде Србије“ вратили су ЕПС-у сјај који заслужује, јер захваљујући њима данас имамо добре резултате. Ипак, пред нама је још много посла, рекао је Мирослав Томашевић, в. д. директора ЕПС-а, на обележавању 53. годишњице Термоелектране „Никола Тесла А“.
Томашевић је истакао да сви резултати почивају на људима и честитао запосленима Дан огранка ТЕНТ, који се обележава 7. марта на дан синхронизације првог блока у ТЕНТ А. Овај датум значајан је не само за „Електропривреду Србије“, већ и за читаву државу, рекао је Срђан Јосиповић, директор за производњу енергије у огранку ТЕНТ.
- Први блок ТЕНТ А, од 210 MW, пуштен је у рад 7. марта 1970. године, што је означило почетак изградње енергетског гиганта. Већ крајем те године пуштен је у рад и други блок исте снаге, а затим један за другим још четири блока по 300 MW, као и два блока у ТЕНТ Б. До сада су термоелектране „Никола Тесла“ заједно произвеле више од 760 милијарди киловат-часова електричне енергије и учествују у укупној производњи ЕПС-а са више од 50 одсто - рекао је Јосиповић.
Он је подсетио да ТЕНТ улаже значајна финансијска средства за испуњавање еколошких норми које ЕПС мора да следи. У току су велики еколошки пројекти за изградњу постројења за одсупморавање, а у периоду 2024-2025. планирани су захвати за смањење емисије азотних оксида. Инвестира се и у обновљиве изворе енергије и расписан је тендер за изградњу фотонапонске електране од 948 киловата на ТЕНТ А. Иста таква фотонапонска електрана требало би да буде изграђена и на ТЕНТ Б.
- Као круна инвестиционих активности у 2025. години планирана је друга фаза ревитализације блока Б2. У 2021. години овакав пројекат је успешно реализован на блоку Б1 - рекао је Јосиповић.
О томе да ће се са јачањем улоге обновљивих извора енергије променити улога конвенционалних електрана говорио је инжењер Небојша Турнић.
- Екологија ће наметати нове, строже нормативе. Енергетска криза даје нови значај електричној енергији произведеној из угља, те конвенционални извори и даље имају кључну улогу за сигурност електроенергетског система. ТЕНТ ће бити значајан произвођач електричне енергије у наредним годинама уз еколошку прихватљивост која је наш императив - рекао је Турнић.

Врх