Сарадња пут за транзицију

27.03.2023.
Састанак електропривреда Западног Балкана

Представници пословодства електропривреда Србије, Црне Горе, Републике Српске, Босне и Херцеговине и Северне Македоније разговарали су о сарадњи и могућностима заједничког наступа за обезбеђење средстава за инвестиције неопходне за зелену транзицију.
- Електропривреда Србије, као највећа у региону, спремна је на сарадњу са свима и на заједнички наступ да би дошли до правих решења за приступ фондовима за реализацију пројеката и праведних рокова за транзицију – рекао је Мирослав Томашевић, в. д. директора ЈП ЕПС на радионици о увођењу регионалних електропривреда у систем трговине емисијама угљен-диоксида (ЕТС) и коришћења наменских фондова за финансирање изградње заменских капацитета.
Председник одбора директора Електропривреде Црне Горе Милутин Ђукановић рекао је да Црна Гора може да буде пример целом региону јер је увела национални систем трговине емисијама и одличан начин сарадње са Еко фондом из ког ЕПЦГ практично може да кредитира своје велике пројекте.
На радионици у „Електропривреди Србије“ учествовали су Иван Мрваљевић, руководилац Сектора за развој ЕПЦГ, Анес Казагић, руководилац Сектора за стратешки развој ЈП ЕП БиХ, Јовица Влатковић, извршни директор за инвестиције ЕРС и Благој Гајдарџиски, директор за развој и инвестиције Електрана Северне Македоније.
Учесници су договорили и да ће усагласити писмо за Регионални савет за сарадњу (RCC) југоисточне Европе који се бави питањима Зелене агенде за Западни Балкан.

Врх