Ротор агрегата А3 спреман за обнову

19.09.2022.
Последња фаза ревитализација ХЕ „Ђердап 1“

 

У последњој шестој фази ревитализације највеће српске хидроелектране „Ђердап 1“ у петак 16. септембра демонтиран је ротор главног генератора агрегата А3. Демонтажи ротора присуствовао је Мирослав Томашевић, в. д. директора „Електропривреде Србије“.

- Последња, шеста фаза ревитализације ХЕ „Ђердап 1“ за цео ЕПС је велики подухват. По завршетку обнове, наша највећа ХЕ имаће већу снагу и поузданост и дужи радни век за наредних 30 до 40 година. После пет фаза ревитализације, искуство и знање стручњака су на нашој страни и верујем да ћемо успешно окончати и сам финиш обнове  – рекао је Томашевић.

Ротор је пренет на монтажни плато како би био обновљен и припремљен за нови радни циклус после више од пола века успешног рада. Ротор главног генератора је један од најважнијих склопова агрегата, има пречник 14 метара и тежак је 610 тона. Његова демонтажа обављена је уз помоћ пет хидрауличних дизалица након чега су се спојиле специјалне траверзе носивости 680 тона, намењене за пренос ротора. За пренос траверзе коришћена су два крана носивости 400 тона.

Паралелно са демонтажом, припремљена је подлога за одлагање ротора на спољашњи монтажни плато. Постављено је шест челичних ослонаца ради одлагања ротора, као и вијчане дизалице испод кочионог диска ротора.

Агрегат А3 произвео је највише енергије од свих шест колико их је инсталирано у машинској хали ХЕ „Ђердап 1“. На енергетски систем Србије синхронизован је 3. марта 1971. године с номиналном снагом генератора 176,3 мегавата. Колико је ово вредна машина илуструје податак да је на мрежи провео 347.561 час и произвео невероватних 48,6 милијарди kWh електричне енергије, у просеку нешто мање од милијарду kWh годишње.

Врх