Зелена енергија на здравим основама

14.09.2023.
Са конференције „ОИЕ Србија 2023“

У претходних скоро годину дана Министарство рударства и енергетике направило је значајне кораке за бржи развој обновљивих извора енергије и осигурало да то буде на здравим основама - рекла је Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике, на отварању конференције „ОИЕ Србија 2023“.

Она је на конференцији, коју организује Удружење ОИЕ Србија, нагласила да све што је урађено показује да је држава добро разумела главну поруку инвеститора да је потребно што пре створити услове за изградњу нових електрана. Ђедовић Хандановић је указала и да то није само потреба инвеститора, већ и читавог нашег друштва јер се тиче енергетске сигурности и здравије животне средине.

- После првих аукција могу да буду задовољни и држава, инвеститори и грађани. Држава јер је кроз надметање инвеститора постигнута цена готово двоструко нижа од тренутне тржишне цене, што ће значити додатне приходе за наш енергетски систем. Обезбеђена је изградња скоро 700 мегавата нових капацитета и постојећи капацитети ОИЕ више ће се него удвостручити – рекла је министарка рударства и енергетике.

Она је истакла да ће Србија добити девет нових зелених енергетских постројења и више од милијарду евра инвестиција, а грађани ће имати више зелене енергије, здравију животну средину и мање емисије.

- Већи удео обновљивих извора један је од најважнијих развојних задатака за „Електропривреду Србије“ у наредном периоду – рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС АД. - Поред постојећих хидро капацитета, који чине више од једне трећине снаге, спремни смо да даље озеленимо наш портфолио, али то неће бити на уштрб енергетске сигурности. Термо сектор је наша базна енергија и активно радимо на томе да модернизујемо тај сегмент производње. Улагањима у заштиту животне средине осигураћемо дугорочно одрживу сигурност снабдевања и смањење емисија. На том путу имамо подршку свих институција, Владе Србије, Министарства енергетике, а уверен сам и стручне и пословне јавности.

Он је нагласио да ЕПС развија нове капацитете за коришћење енергије сунца и ветра, а један од најважнијих пројеката на инвестиционој листи је реверзибилна хидроелектрана „Бистрица“, која ће омогућити стабилност и балансирање енергетског система Србије, али и региона.

На панелу о тржишту електричне енергије у оквиру „ОИЕ Србија 2023“ ЕПС представља Давид Жарковић, директор Сектора за трговину на слободном тржишту.

 

Врх