Темпо пресудан за успех

30.09.2021.
Енергетска транзиција на Западном Балкану

Европска унија је завршила тек прву фазу почетка зелене транзиције и по садашњим високим ценама гаса и струје види се да је енергетска политика Брисела била неуспешна, рекао је Драган Влаисављевић извршни директор за трговину електричном енергијом у „Електропривреди Србије“, на конференцији портала „Енергија Балкана“.

- Западни Балкан је сиромашан регион који зависи од угља и захтева дужи период транзиције или значајно виша финансијска средства, којима не располаже. Дужина процеса промене уско је везана са новцем. Не може брзо, а без новца – истакао је Влаисављевић. - ЕУ и Енергетска заједница захтевају бржу енергетску транзицију на Западном Балкану, али не воде рачуна о свим принципима које треба поштовати. У последњих пет година све њихове студије су „па шта“ да Србија увози 40 одсто електричне енергије 2030. и 2035. године. Њима је то у реду, а то није добро за енергетску безбедност државе. Директна примена таквог концепта довела би до веће цене електричне енергије за домаћинства, која је сада далеко од тржишне.

Као неке од изазова и ризика које носи енергетска транзиција, Влаисављевић је навео осцилације и раст цена. То може да доведе до пада конкурентности привреде, а изазови су потребе за базном енергијом и балансирањем, питања начина финансирања инвестиција у капацитете на обновљиве изворе енергије и повећања задужености.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић оценила је да је декарбонизација Србије до 2050. године неминовна и позвала струку да се укључи и допринесе енергетској транзицији, што би довело до искључивања лобија из тог процеса.

- Одржива енергетска транзиција решива је у деценијама испред нас, уколико знамо шта су нам визија, програм и план – рекла је Михајловић. - Већ је припремљен план инвестиција у енергетику вредан готово 18 милијарди евра, од чега око 10 милијарди евра у електроенергетику, а до краја године биће припремљени и стратешки документи. Зелена агенда значи и потпуно другачије функционисање јавних предузећа, која ће морати да иду у корак са свим променама и апелујем на слогу и заједнички рад у интересу Србије.

Председник одбора директора „Електропривреде Црне Горе“ Милутин Ђукановић рекао је да се не сме дозволити да зелена транзиција управља нама - него да ми управљамо зеленом транзицијом. Учесници конференције сложили су се да је енергетска транзиција неизбежна, али да је за Србију најважније да очува енергетску независност уз осигурање стабилног снабдевања у будућности.

 

Врх