Захвалност председнику за очување ЕПС-а

13.10.2021.
Милорад Грчић, в. д. директора ЕПС-а представио резултате и планове

Очување „Електропривреде Србије“, модернизација и јачање свих производних капацитета, рудника, термо и хидроелектрана како би ЕПС и у наредим годинама остао сигуран стуб развоја привреде Србије јесте политика председника Србије Александра Вучића и ЕПС доследно спроводи ту политику. Сви који воле ЕПС и Србију и многи људи у ЕПС-у тражили су од мене да из ЕПС-а потекне оно што је већ потекло из Колубаре и зато имам обавезу у име свих њих да пренесем захвалност председнику Србије Александру Вучићу за сву подршку и целу стратегију коју смо успели да спроведемо у ЕПС-у претходних пет година, а у „Колубари“ девет година и да му дамо даљу подршку за очување ЕПС-а – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЕПС, на представљању реализованих и планираних активности ЈП ЕПС у светлу енергетске кризе члановима Надзорног одбора ЈП ЕПС.

Грчић је истакао да они који су желели гашење рудника и термоелектрана не желе добро ЕПС-у и Србији, већ желе да доведу Србију из дана у дан из године у годину у што већи завистан енергетски положај. Како је објаснио Грчић, план тих људи је било гашење блокова А1 и А2 у ТЕНТ А и два блока ТЕ „Костолац“, укупне снаге 660 мегавата и питање је како бисмо данас функционисали без тих блокова.

- Председник Србије је визионар, није дозволио гашење рудника и термоелектрана и плашио се да може да дође до енергетске кризе ових размера. Зато данас имамо ЕПС у потпуности сачуван, а успели смо чак и да сачувамо сва издвојена предузећа које је неко 2003. и 20024. године издвојио из ЕПС-а и тиме кренуо у распрачавање и показао јасне намере и да прода ЕПС – рекао је Грчић. - Циљ је да за пет година имамо већи број мегавата и у термо и сектору ОИЕ, а када се упреде проценти да не буде однос 70:30, већ да буде 60:40. Наши грађани имају најјефтинију струју у региону, има је довољно и није у плану повећање цене.

Први човек ЕПС-а је нагласио да је у последњих пет година уложено 2,36 милијарди евра у ревитализације и модернизације уз повећање снаге у ТЕ и ХЕ, изграђена су постројења и системи за заштиту животне средине, урађене су ревитализације, модернизације и набавке нове рударске опреме на постојећим коповима, граде се нови производни капацитети. Снага термо блокова повећана је за 180 мегавата, а када се заврши све што је планирано снага ТЕ биће већа за око 225 мегавата, уз укупне инвестиције од 1,3 милијарде евра.

- Заштита животне средине је приоритет и ТЕ на угаљ ЕПС-а 2027. године биће у потпуној усаглашености са европским директивама и стандардима. До сада је уложено око 600 милиона евра и до 2032. планиране су инвестиције од око 700 милиона евра – објаснио је Грчић. – Урадили смо постројење за одсумпоравање у Костолцу, такав пројекат у ТЕНТ А затекли смо у фиоци и уз помоћ председника Србије покренути су преговори и градња тог пројекта који је сада у финалној фази. Исто постројење градимо и у ТЕНТ Б.

Грчић је представио најважније урађене рударске пројекте у Рударском басену „Колубара“ и на копу „Дрмно“, а посебно пројекат отварања копа „Радљево“ које је чекало на развој још од 1976. године. Он је истакао да је и тај пројекат покренут захваљујући подршци Александра Вучића, као и да је став председника Србије био важан за развој градње блока Б3 у Костолцу, који би на мрежи требало да буде 2023. године.

- Желимо да наставимо градњу ТЕ „Колубара Б“, снаге 350 мегавата, која је започета осамдесетих година, јер темељи и део опреме постоје. Наставићемо да се боримо за изградњу овог блока – рекао је Грчић. – Поносан сам и што радимо ван граница Србије, увелико радимо на пројекту система „Горња Дрина“ који чине ХЕ „Бук Бијела“, „Фоча“ и Паунци“, снаге 181 мегават и вредности око 250 милиона евра. ЕПС није против зелене енергије, напротив, радимо пројекте соларних и ветроелектрана. План је да до 2030. године имамо 240 мегавата у соларним и 100 мегавата у ветропарковима. ЕПС модернизује и ХЕ, са завршеним ревитализацијама снага хидро сектора повећана је за 142 мегавата, а после завршетка свега планираних ревитализација снага ће бити укупно већа за 190 мегавата. Поред скоро завршене ревитализације ХЕ „Ђердап 1“, ревитализоваћемо и цео „Ђердап 2“.

Грчић је нагласио да већ сада потрошња електричне енергије на комерцијалном тржишту расте, отварају се нови погони, фабрике. У последње четири године на комерцијалном тржишту повећана је потрошња за чак 13 одсто.

- ЕПС је поносан на своје резултате. У последње четири године послујемо само позитивно. Нико не сме да нам каже да смо губиташ, јер то није истина. Бројеви су неумољиви. Наша добит само у првој половини ове године добит је скоро 11,5 милијарди динара. Наш салдо увоз извоз струје је веома добар. У периоду од 2016-2021, ЕПС је продао око 4 TWh електричне енергије више него што је купио на слободном тржишту и то је око 110 милиона евра профита – рекао је Грчић.

 

Врх