Јача сарадња електропривреда Србије и Црне Горе

01.11.2021.
Састанак челника ЕПС-а и ЕПЦГ

Електропривреде Србије и Црне Горе започињу снажнију сарадњу која је изузетно важна за енергетску стабилност и безбедност обе државе и читавог региона, рекли су Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“ и Милутин Ђукановић, председник Одбора директора „Електропривреде Црне Горе“ на састанку у Београду.

- То је важно за будућност стабилности производње и снабдевања електричном енергијом обе државе, посебно имајући у виду енергетску кризу која тресе Европу и цео свет. Поштујући политику Александра Вучића, председника Србије и економско повезивање држава у региону, оснаживање сарадње може да да позитивне резултате. Од изузетне важности је пројекат хидроелектране Комарница, осмишљен још 1972. године, који је договором ЕПЦГ и ЕПС пре две и по године покренут са мртве тачке. До сада је урађен велики део посла на изради студије и идејног пројекта – рекао је Грчић.

Према Грчићевим речима, хидроелектрана „Комарница“ на територији Црне Горе требало би да има инсталисану снагу од 155 мегавата, очекивана вредност инвестиције је око 265 милиона евра, од чега би 51 одсто финансирала ЕПЦГ, а 49 одсто ЕПС.

- Почетак реализације је могућ, реалан и веома близу – истакао је Грчић и додао да се „Комарница“ уклапа у жељу да се повећају капацитети за производњу зелене енергије, уз очување термо сектора.

Председник Одбора директора ЕПЦГ Милутин Ђукановић рекао је да енергетика нема граница и да све пројекте који су од заједничког интереса треба што пре реализовати.

- Сведоци смо убрзане енергетске транзиције и да имамо цене енергената који изазивају забринутост. Затварање у сопствене оквире било би веома погубно.  Убеђен сам да ће ова руководства ЕПЦГ и ЕПС не само почети, већ успети да у значајној мери и реализују пројекат ХЕ „Комарница“ - рекао је Ђукановић.

Он је додао да се иде ка томе да електропривреда постане локомотива развоја читаве Црне Горе.

- То уверење појачава и сарадња са гигантом у региону какав је Електропривреда Србије. Имамо и одличну сарадњу и са Електропривредом Републике Српске. ЕПЦГ планира и изградњу хидроелектране „Крушево“, а са Републиком Српском се разговара о заједничкој изградњи хидроелектране Суторина/Бока. Нашим пројектима бришемо границе. Убеђени смо да ће идеја отвореног Балкана заживети најпре кроз област енергетике – нагласио је Ђукановић.

Председник Одбора директора ЕПЦГ позвао је в. д. директора ЈП ЕПС да посети ЕПЦГ да би се још активније бавили и другим пројектима који ће допринети развоју односа две електропривреде, као и држава Србије и Црне Горе.

Састанку са представницима ЕПЦГ присуствовали су и Владимир Марковић, извршни директор за развој стратешких пројеката ЈП ЕПС, Драган Влаисављевић, извршни директор за трговину енергијом, Саво Безмаревић, извршни директор за производњу енергије, Игор Смиљковић, директор Сектора за кључне инвестиционе пројекте и Александар Јаковљевић, директор Сектора за стратегију ЈП ЕПС.

Врх