ЕПС развија нове ОИЕ пројекте, стигла опрема за ветропарк

13.05.2024.
Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС, на Београдском енергетском форуму

Прва опрема за ветропарк „Костолац“, први ветро пројекат „Електропривреде Србије“, је управо данас стигла, почели смо градњу соларне електране „Петка“ и уз пројекат од 1 гигавата соларних самобалансирајућих електрана и уз будућу реверзибилну хидроелектрану „Бистрица“ ЕПС се припрема за будућност, за другачији производни портфолио, одрживо пословање, уз обавезно обезбеђење сигурности снабдевања – рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС, на Београдском енергетском форуму током панела о убрзању пута за декарбонизацију електропривреда региона.

Он је истакао да је пројекат реверзибилне ХЕ „Бистрица“, снаге 628 МW, један од стратешких пројеката без којег нема ни већег учешћа ОИЕ у наредним деценијама. Живковић је нагласио и да је већ сада јасно да ће циркуларна економија и вештачка интелигенција бити теме које ће поред декарбонизације обележити време пред нама и највише утицати на даљу будућност енергетског сектора.

- Декарбонизација и замена производње из фосилних горива је посебан изазов за енергетику, али ове три области имаће кључни утицај не само на енергетски сектор, већ и на све друге области. Ако смо у прошлом веку свећу и огњиште заменили са сијалицом сада је мењамо соларним панелима и топлотним пумпама – рекао је Живковић.

Врх