Рад капацитета ЕПС-а стабилан, сигурно снабдевање грађана и привреде

25.01.2023.
Нема повређених ни велике штете у РБ „Колубара“

На источном делу површинског копа Поље „Е“, 24. јануара поподне дошло је до активације постојећег клизишта и тренутно је заустављена производња багера „глодар 7“ који ради на откопавању угља на БТУ систему.
Екипе за санацију изашле су на терен у најкраћем року, а производња угља у Огранку РБ „Колубара“ није угрожена. Нема повређених радника, нити утицаја на снабдевање електричном енергијом насеља у зони рударских радова.
У току су радови на терену, а очекује се да ће багер, након склањања земље која је делимично затрпала једну спољну гусеницу багера „глодара 7“, бити транспортован на локацију, где ће у наредних десетак дана бити урађени већ раније планирани превентивни машински радови. Биће појачан рад багера „глодар 8“, а у петaк ће се укључити и „глодар 2” како би се надокнадиле количине угља које копа „глодар 7“.
Рад свих производних капацитета „Електропривреде Србије“ је стабилан, а на депонијама термоелектрана ЕПС-а има 1,48 милиона тона угља, што је за 5,4 одсто више од плана и депоније су потпуно спремне. Снабдевање грађана и привреде електричном енергијом је сигурно, а током јануара ЕПС је извезао електричне енергије у вредности 12,4 милиона евра. И наредних дана биће настављен извоз електричне енергије и то од седам до 10 милиона киловат-сати (7-10 GWh) дневно

Врх