Циљ ЕПС-а да задржи стручњаке и да се модернизује

13.07.2023.
В. д. генералног директора ЕПС АД у Јутарњем дневнику РТС

Акционарско друштво „Електропривреда Србије“ треба да се мења, да буде модерна компанија и циљ је да задржимо запослене, стручне и квалитетне људе, од радника до инжењера, рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС АД.

- Отпуштања су дуже време тема која се провлачи у јавности, али ја то не бих тако посматрао. Циљ јесте задржати запослене, стручне људе, квалитетне раднике, направити им простор за професионално усавршавање и унапређење – рекао је Живковић је у Јутарњем дневнику РТС и додао да су његова врата увек отворена за све запослене.

Живковић је истакао да ЕПС из сопствене производње, без увоза, снабдева електричном енергијом привреду и грађане и поред повећане потрошње због врелог таласа.

- Протекле недеље потрошња електричне енергије била је на нивоу од 80.000 мегават-сати дневно, ова недеља је већ дошла до 90.000 мегават сати. Пораст потрошње је већ на десетак процената, али ЕПС несметано обезбеђује довољне количине електричне енергије из сопствених извора – рекао је он и нагласио да ЕПС спремно чека зиму.

Блага зима и добра хидрологија створили услове да акумулације и депоније буду пуне.

- У акумулацијама тренутно имамо преко 600 гигават-сати, депоније су на нивоу два милиона тона угља, тако да спремно дочекујемо следећу зиму. Производња угља је на планираном нивоу и циљ је да се депоније угља одржавају на високом нивоу. У том смислу не очекујемо неке изазове – оценио је Живковић.

Говорећи о томе шта је сада приоритет, нагласио је да је након промене правне форме ЕПС из јавног предузећа у акционарско друштво, главно да се направи нови план пословања за следећу годину и да се усвоји  ребаланс овогодишњег плана пословања, како би већ 2023. „Електропривреда Србије“ заживела као акционарско друштво у пуном обиму.

Оценио је да ће у том процесу помоћи и нови надзорни одбор ЕПС у којем је и троје Норвежана.

- Сви чланови Надзорног одбора имају сјајне каријере, врсни су стручњаци и први мој корак био је да се успостави добра сарадња са свима њима. Знање којим располажу помоћи ће нам да период транзиције из јавног предузећа у акционарско друштво буде изведен на прави начин, јер ЕПС треба да буде модерна компанија, да се мења и они су ту да помогну – рекао је Живковић.

Он је истакао да приоритет ЕПС-а јесте зелена енергија додајући да се дуго бавио обновљивим изворима енергије.

- Зелена енергија је нешто на чему ћемо максимално радити и у том смислу гледати да подигнемо ниво услуга и пројекте које развијамо  – рекао је Живковић истичући да пројекат изградње РХЕ „Бистрица“ треба дугорочно да помогне развоју ОИЕ.

На питање око подела у синдикату ЕПС и неслагања око представника запослених у НО ЕПС, Живковић је рекао да је дуго у компанији, да су његова врата увек била отворена за све запослене, да све утицајне стране види као партнере и да је спреман са свима да разговара са јасним циљем да се ЕПС модернизује и побољшају услови за сваког запосленог појединачно.

Живковић је рекао и да није извесно да ће електрична енергија поскупети по препоруци ММФ, али да ће пажљива анализа из перспективе дугорочне безбедности и сигурности снабдевања, неопходних инвестиција и развоја, као и унапређења односа са купцима определити неопходност повећања јер нам је свима циљ успешан ЕПС.

 

Врх