ЕПС не зависи од увоза електричне енергије

27.01.2023.
Мирослав Томашевић, в. д. директора ЈП ЕПС, у Јутарњем програму РТС

Багер „глодар 2“ покренут је у четвртак увече и производња угља на Пољу „Е“ у Рударском басену „Колубара“ биће нормализована током дана - рекао је Мирослав Томашевић, в. д. директора „Електропривреде Србије“, у Јутарњем дневнику РТС.
Он је додао да резерве угља на депонијама кључних блокова у термоелектранама ТЕНТ А и ТЕНТ Б износе скоро милион тона, а пројектована вредност је 950.000 тона. Томашевић је навео да су укупне залихе угља на депонијама, заједно са ТЕ „Костолац“, око 1,47 милиона тона, те да се производња угља одвија према плановима. Тренутно са копа „Дрмно“ долази 30.000 тона угља дневно и заједно са колубарским коповима укупна производња угља је од 90.000 до 95.000 тона.
- Када бисмо упоредили ову и прошлу зиму, ЕПС увози занемарљиво мале количине електричне енергије. То значи да смо се добро припремили за ову сезону – рекао је Томашевић. - Током јучерашњег дана потрошња електричне енергије у Србији је износила 127 гигават-часова. Плански је за јануар обезбеђена енергија из увоза како бисмо осигурали повољне цене на тржишту. Јуче смо увезли 3,7 GWh, а извезли 8,8 GWh, што значи да је нето извоз 5,1 GWh. Производња ЕПС-а се тренутно креће око 122 до 125 GWh, што је довољно за покривање потрошње у Србији и ЕПС не зависи од увоза струје.
Томашевић је објаснио да би нови блок ТЕ „Костолац Б3“, снаге 350 мегавата, требало да почне са производњом у четвртом кварталу ове године. Први човек ЕПС је истакао да се поштују регулативе о емисијама штетних гасова и сви други прописи о заштити животне средине.
- Не треба се концентрисати на угаљ као негативну компоненту, јер је то наша базна енергија. ЕПС производи 30 одсто енергије из хидро капацитета, а први ветропарк у власништву ЕПС-а од 66 MW биће пуштен у рад 2024. године. Важно је да подстакнемо приватне инвеститоре који ће изградити ветропаркове и омогућити ЕПС-у да откупљује електричну енергију према праву прече куповине – објаснио је Томашевић.
Он је додао да ниједна реформа није лака и оценио је да ЕПС неоправдано критикују одређене групе које немају добар однос према ЕПС-у. Томашевић је подсетио да су у ЕПС-у и раније били ангажовани консултанти, а да је Влада Србије сада ангажовала норвешки „Rystad Energy“.
- Очекује се резултат њиховог рада, а свака добронамерна сугестија је добродошла. ЕПС је спреман да поступи по свему за шта Влада Србије донесе одлуку – рекао је Томашевић.
Директор ЕПС-а каже да је стално на терену, јер је веома важно бити са радницима који држе производњу. Он сматра да је то најбољи начин да се сагледају сви проблеми и усвоје одлуке о даљим корацима.
- ЕПС има стручне људе, само их треба поставити на праве позиције како би показали шта ЕПС може. А може много, као што се видело претходних дана. На позицији в. д. директора сам непуних годину дана и сматрам да смо постигли добар резултат с обзиром на кратак период – рекао је Томашевић.

Врх