Зелени мегавати за око 30.000 домаћинстава

29.01.2024.
Заокружено финансирање првог ЕПС-овог ветропарка

У Влади Србије потписан је споразум којим је заокружено финансирање пројекта изградње ветропарка „Костолац” капацитета 66 MW, који се финансира из кредита немачке KfW банке, Европске уније преко Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF) и средстава „Електропривреде Србије“ АД.

Вредност пројекта BE „Костолац“ је 144 милиона евра. Европска унија ће обезбедити 30 милиона евра бесповратно, 32,2 милиона евра издваја ЕПС, док је концесиони зајам КfW 80 милиона евра, а грант који даје та банка је 1,8 милиона евра.

Ветропарк „Костолац“ први је пилот пројекат „Електропривреде Србије“ у области производње електричне енергије из снаге ветра. Његових 20 ветротурбина биће довољно да зеленом енергијом снабдева око 30.000 домаћинстава, а налазиће се на месту исцрпљених површинских копова и одлагалишта термоелектрана и копова „Костолац”.

Споразум су потписали в.д. генералног директора ЕПС Душан Живковић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и директор канцеларије КfW Kарстен Зандхоф. Потписивању су присуствовали амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре и амбасадорка СР Немачке Анке Конрад.

- Очекујемо да ветропарк „Костолац“ буде прикључен на мрежу и почне да испоручује зелену енергију за наше грађане у првом кварталу 2025. године. У истом периоду требало би да буде завршена и ЕПС-ова соларна електрана „Петка“, снаге 9,75 МW. Све три нове електране у Костолцу – ТЕ „Костолац Б3“, Ветропарк „Костолац“ и СЕ „Петка“ део су великих улагања у енергетски систем које планирамо у наредним годинама, а које ће бити завршене у периоду пре „EXPO 2027“ - навела је министарка Ђедовић Хандановић.

Врх