ЕПС – активна подршка за све прозјумере

22.03.2024.
Више од 3.100 уговора са купцима-произвођачима


За скоро две године "Електропривреда Србије" закључила је више од 3.100 уговора са купцима-произвођачима, а током 2023. године инсталисана снага производних капацитета повећана је три пута у односу на 2022. и данас износи 46 MW, изјавила је Ивана Ђорђевић, директор Сектора за управљање купцима-произвођачима ЕПС АД, на Самиту енергетике у Требињу.

- Да су грађани препознали бенефите производње електричне енергије за сопствене потребе говори податак да имамо 2.255 домаћинстава купаца-произвођача. Данас су то активни учесници на тржишту електричне енергије, производе енергију за сопствене потребе и тиме умањују своје рачуне за преузету електричну енергију, док истовремено остварене вишкове користе за умањење рачуна у периодима мање производње, а веће потрошње, навела је Ђорђевић на панелу "Прозјумери, Енергетске заједнице-управљање соларним електранама".

Када је реч о правним лицима, ЕПС има уговор са 850 производних објеката правних лица. Статус купца-произвођача осим компанија, имају и бројне јавне установе и школе, али и једна стамбена заједница - рекла је Ђорђевић. - Купци-произвођачи  су до сада у дистрибутивну мрежу испоручили 16 GWh зелене енергије.

Према речима Иване Ђорђевић, нова погодност је и попуст од пет одсто за редовно плаћање обавеза за све купце-произвођаче.

Врх