Медаља Атанасија Стојковића за ЕПС

01.07.2021.
Признања Друштва термичара Србије

Друштво термичара Србије доделило је „Електропривреди Србије“ медаљу Атанасија Стојковића за дугогодишњу подршку активностима на ширењу научно-стручних резултата и допринос успешном раду Друштва.

Признање и део списа првог српског термичара Атанасија Стојковића, уручено је Драгану Влаисављевићу, извршном директору ЈП ЕПС за послове трговине електричном енергијом, на трибини „Уздарје“, која је одржана на Машинском факултету у Београду.

- Друштво термичара Србије је током 20 година рада кроз своје бројне активности и скупове, укључило готово 15.000 инжењера, истраживача, научника, пословних и руководећих људи из Србије, региона и света у међународну стручну и пословну размену. Идеја је била да медаља Атанасија Стојковића буде уздарје за године изузетне сарадње – рекао је проф. др Милан Радовановић, председник Друштва термичара Србије.

Поред ЕПС-а, медаљом Атанасија Стојковића награђени су и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије, Министарство рударства и енергетике, Матица српска, Енергопројект, General Electric Power, Siemens Energy, Машински факултети из Београда и Ниша, Институт „Михајло Пупин“, Институт за нуклеарне науке „Винча“ и друге компаније и институције. Медаља је уручена и проф. др Симеону Н. Оки, проф. др Ненад Дујићу, проф. др Јордану Кристофу и другим еминентним стручњацима из земље и иностранства, а постхумно је додељена и др Југу Јовановићу, др Кости Маглићу и другима.

Атанасије Стојковић, чије име носи признање Друштва термичара Србије, био је и писац, руски академик, професор и ректор универзитета у Харкову. На наговор Доситеја Обрадовића, Стојковић, родом из Руме, написао је „Фисику“, поставши тако и аутор прве књиге из физике на српском језику. Поред тога, ушао је у историју и као писац првог романа у новијој српској историји. У својим делима овековечио га је и велики српски писац Милорад Павић. Медаља је рад вајарке Дринке Радовановић.

Врх