Све већи удео зелене енергије

28.03.2024.
ЕПС потписао уговоре о преузимању енергије из две соларне електране


Акционарско друштво "Електропривреда Србије" и компаније „B2 Nova Sun“ и „B2 Sunspot“ потписали су уговоре о откупу електричне енергије и преузимању балансне одговорности у пробном раду и трајном раду на 15 година за две соларне електране "B2 Nova Sun", снаге 9,99 мегавата у Новој Црњи и "B2 Sunspot", снаге 7 мегавата, у Кикинди. То су прве соларне електране са којима ЕПС потписује ове уговоре на основу аукција које је спровело Министарство рударства и енергетике.

- Цена откупа и балансирања је одређена на тржишним принципима, а ова енергија даће додатну сигурност за рад нашег електроенергетског система и снабдевања грађана и привреде и биће довољна за снабдевање око 10.000 домаћинстава – рекао је Давид Жарковић, извршни директор за послове управљања електроенергетским портфељем у ЕПС АД. – „Електропривреда Србије“ је сигуран партнер за све компаније које су се определиле да кроз аукције за тржишне премије повећају удео енергије из обновљивих извора у енергетском миксу Србије. Са инвеститорима који су учестовали на аукцијама и другим независним произвођачима у Србији већ сада имамо више од једног гигавата инсталисаних капацитета из обновљивих извора и то чини више од 10 одсто производних капацитета у Србији. Са нешто више од 30 одсто производње ЕПС из хидро сектора, већ се убрзано приближавамо производњи од 50 одсто из ОИЕ.

Милош Костић, директор компанија „B2 Nova Sun“ и „B2 Sunspot“, истакао је да обе електране имају добијене грађевинске дозволе и потписане уговоре за изградњу по принципу „кључ у руке“, са компанијом МТ-КОМЕX, а за обе електране је купљена сва потребна опрема и радови су у току.

- Обе електране биће спремне за тестирање у мају – рекао је Костић. - Укупна годишња производња ове две соларне електране биће 25.000 мегават-сати. На овај начин настављамо инвестициона улагања, јер смо прошле године пустили у рад солану електрану „Деласол“ у Лапову, снаге око 10 мегавата. Ово је природан след да наша компанија као домаћи инвеститор повећа удео обновљивих извора у енергетском сектору Србије.

Врх