Домаћа струка кључ успеха ЕПС-а

08.06.2023.
Презентација Студије о коришћењу хидро капацитета

Српској електропривреди су потребни стручни људи, патриоте, који се школују на нашим факултетима и који добро познају домаће прилике јер су људи,  кључ успешног пословања, рекао је Мирослав Томашевић, в. д. генералног директора „Електропривреде Србије“ на представљању студије о оптималном коришћењу хидроенергетског капацитета ЕПС-а.
Томашевић је истакао да та студија означава почетак новог начина сарадње ЕПС-а и домаћих научних институција за подршку развоју „Електропривреде Србије“, Он је захвалио Грађевинском факултету и техничким факултетима, као и професорима који су помогли у изради студије.
- Сведоци смо колико је значајан хидро потенцијал. Иако хидроелектране имају 30 одсто у капацитетима ЕПС-а, оне сада због добре хидрологије доприносе производњи електричне енергије и до 40 одсто. То показује колико је хидроенергија значајна за Србију и да морамо да сачувамо наше хидроелектране. Драго ми је да смо започели сарадњу која доказује да је потребно да објединимо струку, уместо да свака институција ради за себе. То је најбољи начин да сагледамо наше ресурсе, који нису занемарљиви – рекао је Томашевић
У студији су први пут обједињени сви подаци о протоцима на постојећим хидроелектранама, али и за оне које су планиране, а стручњаци су оценили колико су поуздани и у којој мери могу да се искористе за нове пројекте.
Студија под називом „Хармонизација и обрада улазних података за израду оптималног коришћења хидроенергетског капацитета ЕПС на временском хоризонту 1926 – 2018. године“ биће основа за планирање производње постојећих хидроелектрана, као и стратешко планирање потенцијалних ХЕ. Спроведена је на профилима 17 постојећих, као и на профилима 18 планираних електрана. Током рада на студији, додатно су укључене и ХЕ „Вишеград“ у Републици Српској, ХЕ „Пива“ у Црној Гори  и ХЕ „Газиводе“ на КиМ.
Главни резултат студије су низови недељних природних протока на 37 профила ХЕ. Студија има пет контролних тачака а представљен је Нацрт свеске 4, у којој је постављен верификациони сценарио. Он треба да потврди тачност процене историјских природних протока. У контролној тачки 5 предстоји обука радника ЕПС-а, уз продукциону техничку подршку и тестирање у гарантном периоду.
Презентација је одржана на Грађевинском факултету у Београду, уз учешћ


Врх