Мање емисије, бољи квалитет ваздуха

25.04.2024.
Свечана примопредаја постројења за одсумпоравање у ТЕНТ А


Пуштањем у пробни рад постројења за одсумпоравање на четири блока у термоелектрани „Никола Тесла А“ завршили смо велико инвестиционо поглавље у „Електропривреди Србије“ и један од највећих еколошких пројеката у Европи – рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС АД, на свечаној примопредаји овог постројења.

Свечаној примопредаји су присуствовали министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, парламентарни заменик министра спољних послова Јапана Јасуши Хосака, представници Јапанске агенције за међународну сарадњу, представници извођача радова „Мицубиши Пауер“, „Јединства“, чланови Надзорног одбора ЕПС АД, председник општине Обреновац, пословни партнери…

Први човек ЕПС је истакао да је овим пројектом значајно унапређен квалитет живота грађана Обреновца, Београда и Србије, а продужен је и радни век једном од стожера нашег електроенергетског система. Живковић је нагласио да је у постројење уграђена најсавременија опрема реномираних произвођача и реч је о технологији одсумпоравања димних гасова влажним поступком у којем се користи креч. Нуспроизвод овог поступка је гипс, који се већ производи и који је еуро квалитета. Очекивана годишња производња гипса је око 250.000 тона.

- Исто постројење гради се и у ТЕНТ Б. Завршетком тог пројекта крајем наредне године дефинитивно ћемо ставити тачку на питање емисија штетних гасова на ЕПС-овим великим блоковима ТЕНТ и ТЕ „Костолац“, који производе око 90 одсто електричне енергије из термоелектрана - рекао је Живковић.

- Енергетски систем Србије од данас може да се похвали термоелектраном која по еколошким стандардима може да се мери са модерним термоелектранама било где у Европи. Кад кажемо да ће емисије сумпор-диоксида бити смањене чак тридесет пута и да ће емисије прашкастих материја бити такође битно редуковане, то значи да ће грађани Обреновца, околних места и Београда имати значајно квалитетнији ваздух. То је огромна ствар коју је ова Влада завршила, министарство на чијем сам челу и „Електропривреда Србије“ - рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Она је указала да је у изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова уложено око 215 милиона евра и да је ово постројење успешно завршено са јапанским партнерима и домаћим компанијама, Министарка рударства и енергетике је нагласила да је пројекат одсумпоравања у ТЕНТ А важан део билатералне сарадње са Јапаном, за коју постоји уверење да у будућности може да буде проширена новим иницијативама. 

- Већ разговарамо са Владом Јапана и JICA које су заинтересоване за изградњу реверзибилне хидроелектране „Бистрица“. Оно што је ТЕНТ А за Србију данас, у смислу стабилности снабдевања, то ће у деценијама испред нас бити РХЕ „Бистрица,“ и зато за тај нови пројекат тражимо поуздане партнере из света који могу да обезбеде технологију, повољно финансирање, ефикасност, као и највише еколошке стандарде - поручила је Ђедовић Хандановић.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић рекла је да је значај пројекта за Београђане велики, посебно имајући у виду да су термоелектране у Обреновцу, према подацима Агенције за заштиту животне средине, један од највећих извора емисија загађујућих материја.

 - Захваљујући овој инвестицији, смањиће се годишње емисије сумпор-диоксида, а прашкасте материје свешће се на европске стандарде. Сумпор-диоксид ће се прерађивати у гипс, у складу са принципом циркуларне економије - рекла је Вујовић.

Парламентарни заменик министра спољних послова Јапана Јасуши Хосака истакао је задовољство што је први пут у посети Србији, и да је постројење за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А први пројекат у Србији који се реализује уз зајам из јапанских јена.

- Овај пројекат је важан за унапређење зелене транзиције у Србији и наставићемо да пружамо подршку Србији на путу ка декарбонизацији - рекао је Хосака.

Норијаки Танигучи, заменик генералног директора „Мицубиши Пауер“, истакао је да су овај пројекат пратиле многе изазовне ситуације попут пандемије корона вируса, рата у Украјини, али да је све превазиђено кроз добру сарадњу са Министарством рударства и енергетике и ЕПС-ом. Он је нагласио да је „Мицубиши Пауер“ вољан да својом технологијом доприноси животној средини и привреди Србије, уз одличан однос са домаћим компанијама.

Врх