Испуњено обећање - нови трафо у најкраћем року

12.10.2020.
Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, посетио мештане села Долићи у Сјеници



Милорад Грчић, в. д. директора Јавног предузећа „Електропривреда Србије“, посетио је село Долићи и уверио се да напредују договорени радови на побољшању напонских прилика за мештане овог села и неколико засеока.

- Председник Србије Александар Вучић у суботу је био у Сјеници код породице Шабареџовић, која се бави узгојем крава и евидентно је да овде постоје проблеми са струјом. Председник Вучић је замолио да поставимо нову трафостаницу што пре. Успели смо и за викенд се радило. Уграђен је нови трансформатор снаге 400 киловата, а до јуче био снаге 100 киловата. Постављена је комплетно нова опрема у ормару, измениће се сва неопходна опрема и осигурачи – рекао је Грчић после обиласка. - Зависно од временских услова, али најкасније до Нове године биће продужена мрежа. Изградићемо нову трасу 10 kV далековода од око 500 метара, биће постављено нових 20 бандера и нови трафо, идентичан овом данас. Сви у овом крају моћи ће да рачунају на стабилно напајање, без прекида и са могућношћу увећања капацитета. За нас је најважније да у оквиру политике председника Србије Александра Вучића сваки део Србије добије стабилно снабдевање електричном енергијом.

Грчић је објаснио да је проблем што деценијама није улагано у дистрибутивну мрежу, а да не може истовремено да се поправља и гради свуда. Он је рекао и да је у последњих неколико година много тога урађено, али да има још много посла. Први човек ЕПС је нагласио да цео сјенички крај има озбиљан резервоар електричне енергије јер је добра 110 kV трафостаница, али су проблем разводи и огромна пространства. Грчић је поменуо и да ће у наредних неколико месеци у још једном делу сјеничке општине бити уложено у стабилизацију напајања електричном енергијом.
У селу Долићи има око 70 домаћинстава, која се баве пољопривредном и сточарством, а Мурис и Неџад Шабареџовић веома су задовољни што се обећања председника Србије испуњавају.

- Хвала председнику Вучићу и директору ЕПС-а, већ је боља ситуација са струјом и сада могу да раде два система за мужу – рекао је Мурис Шабареџовић. – Пре је све радило тешко, сада је много боље, а када буде још један трафо биће решен проблем. Много нам ово значи за развој села. Струја, вода и пут су важни услови. Сада имам 40 музних крава и 20 јуница, а када имамо услове моћи ћемо да покренемо и мини млекару и да наставимо улагања.

Ово улагање „Електропривреде Србије“ у квалитетније и поузданије напајање електричном енергијом и повећање инсталисаних капацитета за нове и постојеће прикључке, омогућиће и развој сеоског туризма.

Врх